Tvingades tillbringa 23 timmar dagligen på en galonmadrass i nära tre år

06 JUL 2013
Skrivet av :

Två av männen som dömdes för grov stöld mot Handelsbanken i Älvsbyn den 5 oktober 2009 misstänks också ha varit involverade i  Sveriges största knarkhärva någonsin. Men den ene, en 30-årig man, har redan fått betala ett högt pris. Han tvångsisolerades i 857 (!) dagar utan att ens ha fått en rättvis prövning! Justitieombudsmannen, JO, har inlett en granskning av fallet som många kallar för ren tortyr.

FOTO: KRIMINALVÅRDEN

FOTO: KRIMINALVÅRDEN

30-åringen var med när Handelsbankens bankfack i Älvsbyn länsades på värdefullt innehåll den 5 oktober 2009 sedan personalen hotats. För sin inblandning i kuppen dömdes mannen till två års fängelse för grov stöld.

 

Dömd mot sitt nekande

I våras dömdes han dessutom, mot sitt nekande, av Stockholms tingsrätt till åtta års fängelse för en händelse sommaren 2009. Alltså före kuppen mot Handelsbanken i Älvsbyn. Enligt tingsrätten hade 30-åringen försökt koordinera en ligamedlem att möta en båt i karibiska havet för att ta emot 713 kilo kokain.
Händelsen ingår i den stora stora kokainhärva där tullen sommaren 2010 beslagtog ytterligare 1,4 ton kokain på en segelbåt. Hjärnan bakom smugglingen misstänks vara den kriminellt hårt belastade Jonas Oredsson.

 

Farsartad rättegång

Rättegången i tingsrätten blev turbulent. Många kallade den för farsartad. Under hösten uppstod ett bråk i rätten mellan de åtalades försvarare och rättsväsendet, företrätt av polis och åklagare. Advokaterna anklagade rättsväsendet för tjänstefel, mened och grov stöld. De åtalades försvarare hävdade också att de medvetet vilseletts och fått direkt felaktiga uppgifter presenterade av polis och åklagare.
Så sent som i maj kom Hovrätten fram till att 30-åringen inte fått en rättvis prövning och han släpptes omedelbart på fri fot i trots att han ännu är misstänkt för grovt narkotikabrott.

 

Förnedrande nakenkontroller

30-åringen hade då hållits isolerad i 857 dagar i en trång cell utan möbler. Endast en galonmadrass fanns i cellen. Där vistades han 23 av dygnets 24 timmar. Inför varje rast på häktets tak visiterades han. 30-åringen tvingades också regelbundet klä av sig naken för kontroll. Hans syn har kraftigt försämrats av att enbart kunna stirra på en kal vägg.
– Ögonen tar till slut skada av att aldrig se en horisont, att bara ha en vägg tre meter bort att titta på, förklarade 30-åringens advokat Johan Eriksson för Hovrätten.

 

Fick inte krama sin mamma

30-åringen har också för Aftonbladet berättat att hans ben börjat förtvina eftersom han så sällan fått möjlighet att röra på sig under nära tre års tid.
När hans mamma kom på besök fick han träffa henne under bevakning i tio minuter utan att kunna röra henne. 30-åringen har också förgäves bett om att få prata med en psykolog.
Hur kunde det då bli så här?
Åklagarna hävde visserligen mannens restriktioner för länge sedan. Men då beslöt kriminalvården att det fanns risk för fritagning och valde att isolera honom.

 

Tortyrliknande behandling

FN, Amnesty och Europarådet har tidigare jämställt de långa häktningstiderna i Sverige med tortyr. Det var långt innan 30-åringens verklighet uppdagades.
Chefs-JO, Elisabet Fura, har enligt Aftonbladets rättsreporter, Oisín Cantwell, inlett en granskning av kriminalvården.
”Mannen har varit häktad i snart tre år, dystert nog nästan svenskt rekord”, skriver Oisín Cantwell i sin blogg.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.