Två hjälpande händer där det behövs

15 JUL 2013
Skrivet av :

För drygt två år sedan begav sig Moa Hammar och Julia Lindgren till Malawi i sydöstra Afrika. Då arbetade dom tillsammans med volontärorganisationen PeaceWorks Sweden för att hjälpa förskolan Bahasi. Den 8 augusti återvänder dom för att fortsätta sitt arbete, men den här gången åker dom på egen hand.

– Nu har vi kontakter där. Så nu känner vi att vi klarar det själva, berättar Moa Hammar.
Mellan sommaren 2010 och våren 2011 befann sig älvsbyborna Moa Hammar och Julia Lindgren i sydöstra Afrika. Närmare bestämt i det republikanska landet Malawi. Där arbetade dom som volontärer vid förskolan Bahasi. En förskola där föräldralösa och utsatta barn i åldrarna 1-5 går. Där får barnen lättare undervisning samt två mål om dagen. Tanken var att Moa och Julia skulle undervisa för barnen, men istället bytte dom till att hjälpa till att förbättra skolan för dom.

I sex månader jagade dom sponsring från bland annat Sverige så att skolan kunde färdigställa toaletterna, bygga ett nytt kök, fixa den halvklara skolbyggnaden, skaffa svarta tavlor till klassrummen och stolar till de flesta barnen. Dom fick även lokala företag att skänka mat till barnen.

– Då fick vi lokala företag att sponsra mat månadsvis. Vi fick bland annat bönor, majs och ris, berättar Moa.

Efter ett halvt års arbete begav sig volontärerna hem. Men efter att ha kommit hem till Sverige bestämde tjejerna sig för att planera in en ny resa till Malawi. Än fanns det saker som dom skulle vilja hjälpa till att fixa. Därför kommer dom nu i augusti att återvända till förskolan och fortsätta sitt projekt.

Hand i hand för en bättre förskola

Tjejerna har även startat den ideella föreningen Manja Pamodzi för att samla in pengar till arbetet. Manja Pamodzi betyder ”hand i hand” på Malawis huvudspråk chichewa och föreningens insamlade pengarna kommer att användas till att förbättra förhållandena för barnen som går skolan och samtidigt utveckla verksamheten. I dagsläget har föreningen fått in drygt 6000 kronor i donationer.

– Målet med våran förening är att göra Bahashiförskolan självständig. Men vi är inte låsta i skolan. Hittar vi något annat som vi vill hjälpa till med så kan vi det, berättar Moa.

Då det var ett tag sedan tjejerna besökte förskolan är det i nuläget oklart vad pengarna ska läggas på. Därför kommer dom att gå runt och ta en titt på skolan för att göra en bedömning om vad pengarna bör satsas på.

– Vi kommer att använda pengarna till det som är mest akut, berättar Moa.

Tidigare under juli begicks ett inbrott i förskolan och två grisar stals. Därför är det redan nu bestämt att en del av pengarna kommer att läggas på nya grisar till skolan. Föreningen har även fått in donationer som ett flertal mobiltelefoner, datorer och kläder som kommer att följa med till Malawi. Så mycket som möjligt kommer att tas med ombord på planet, men då utrymmet är begränsat valde tjejerna att strunta i sin egen packning.

– Vi har inga egna grejer i bagaget, bara saker som vi ska ge bort, berättar Moa.

Ett flertal klädesplagg har kommit in, däremot på pengasidan ser det mörkare ut. Därför hoppas Moa att fler människor väljer att skänka en slant till föreningen och dess välgörande ändamål.

– Vi är glada om vi får en femtiolapp. Pengarna gör inte så mycket här, men i Malawi gör det så mycket mer, säger Moa.

Vill öka förståelsen för hur situationen är

Tanken var att stanna ett längre tag denna gång också. Men på grund av studier och sommarjobb kommer Moa och Julia bara kunna stanna tre veckor i Malawi. Trots den korta vistelsen ser Moa fram emot att återvända till skolan för att fortsätta arbetet:

– Det ska bli kul att träffa dom som vi har arbetat med. Det är lättare att hjälpa till nu när vi har kontakter.

Resan och det administrativa står tjejerna själva för. En av tankarna bakom resan är för att öka förståelsen hos svenskarna om hur situationen där nere är. Att inte alla i världen är födda i ett land med gröna skogar, rent vatten och andra lyxiga saker som vi svenskar är vana med. Det som vi tar för givet.

– Vi känner att det är en skyldighet att hjälpa till, berättar Moa.

Om Moa får som hon vill kommer hon att göra fler resor till Malawi i framtiden. Många har frågat henne om varför hon inte väljer att fara till ett annat ställe istället för att fara till samma. Att hon redan har varit där. Varpå hon enbart svarar att det är det som är grejen. Att hon har varit där förr och vet att där behövs det hjälp.
Facebooksida där man bland annat hittar bankgironummret dit man skickar sin donation

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.