Sveriges nya friidrotts-stjärna flydde undan dödshot och hamnade i Älvsbyn

18 JUL 2013
Skrivet av :

TEXT+TV: Hon kom till Älvsbyn 2009. Nu kan Meraf Bahta bli vår nya stora friidrotts-stjärna! Bahta är en av världens främsta på 1 500 meter och söker svenskt medborgarskap för att kunna springa för Sverige i VM om tre veckor.

Meraf Bahta hamnade i Älvsbyn efter att ha flytt till Sverige vintern 2009.

Meraf Bahta hamnade i Älvsbyn efter att ha flytt till Sverige vintern 2009. I TV-sportens inslag (länk finns nedan) kan man bland annat se Bahta träna på Älvåkra 🙂 FOTO: HÄMTAT FRÅN FACEBOOK.

Meraf Bahta Ogbagaber är född i eritrianska Dekishahay 26 juni 1989, Trots sin unga ålder har hon upplevt många skrämmande saker. När hon kom till Älvsbyn i februari 2009 levde hon under dödshot.

– Det finns containrar och underjordiska hålor. Det är där jag kan hamna. Jag kan lika gärna ta mitt liv här om jag tvingas tillbaka till Eritrea, berättade hon till SVT:s reporter, Bernt Lagergren, som gjorde ett TV-inslag om henne.

Se inslaget genom att klicka här…

Anledningen till dödshoten mot Bahta var att hon under en tävling i Spanien bestämde sig för att desertera från den eritrianska armén. Hon köpte en flygbiljett till Stockholm och hamnade på ett flyktingläger i Älvsbyn.

Men hon var inte i säkerhet. Enligt Dublin-kommissionen fanns risken att hon skulle tvingas återvända till Spanien – det första EU-landet hon anlände till efter att senast ha lämnat Eritrea. Där hade med största sannolikhet en utvisningsorder väntat – till hemlandet som betraktade henne som desertör.

Räddningen blev ett telefonsamtal till svenska friidrottsförbundet som i sin tur kontaktade tränaren Ulf Björkund.  Han hade sett Bahta tävla och visste vilken talang hon är. Björklund tog henne till i sin villa i Stenungsund – samtidigt som han kämpade för att rädda henne.

– Det var en deprimerad flicka som kom. Livrädd, har han berättat för tidningen Göteborgs-Posten, GP.

Bahta hade då fått avslag på sin asylansökan. Men på något sätt lyckades Björklund få Migrationsverket att skjuta upp utvisningen. Han ordnade också ett jobb åt henne, vilket ledde till att hon – efter tre avslag – fick ett tillfälligt uppehållstillstånd 2010.

Under tiden fick hon tragiska besked om att båda hennes föräldrar fängslats i Eritrea. Hennes mamma dog en kort tid därefter bakom galler.

Efter år av skräck har tryggheten och glädjen hittat tillbaka in i Bahtas liv på nytt.

– Jag är väldigt lycklig i dag och behöver inte stressa över det (uppehållstillståndet) längre. Det har gjort mig starkare, säger hon till Kungälvsposten.
I samma intervju kallar hon familjen Björklund för sin ”riktiga familj” och är evigt tacksam till Ulf.
– Han har jobbat så mycket för mig. Utan honom … jag vet inte. Jag hade inte varit här. Jag hade nog inte levt.

I takt med att Bahtas livstillvaro stabiliserats har också resultaten på löparbanan förbättrats rejält. Hon tillhör i dag världseliten på medeldistansen 1 500 meter och vill inget hellre än att tävla för Sverige i VM i Moskva om tre veckor.

Bahtas  tid, 4.05,11, , vid tävlingar på 1 500 meter den gångna helgen, hade räckt till VM-final 2011.

Den unga eritrianskan har bott i Sverige snart fem år och kommer inom kort att, med automatik, bli svensk medborgare. Men förbundet vill snabba upp processen – och få henne tävlingsklar till VM i Moskva som är tre veckor bort.
– Det är några månader från att hon ändå ska bli svensk medborgare, så vi vill hjälpa henne på traven, säger generalsekreterare Anders Albertsson, till Ludvig Holmberg på Expressen.

Läs mer på hans blogg genom att klicka här…

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.