Stolar gapar tomma hos tandläkaren

05 JUL 2013
Skrivet av :

Patienter som uteblir från bokade tandvårdsbesök är ett allt större problem för Folktandvården i Norrbotten. Fler uteblir under sommaren än under året i övrigt.

Jämfört med de övriga norrlandstingen; Västerbotten, Västernorrland och Jämtland, har Norrbotten störst antal patienter som uteblir utan att avboka sin tid. De patienter som oftast uteblir är barn och det är ungefär samma situation i alla de fyra norrlandstingen.

– För Folktandvården innebär de uteblivna patienterna en kostnad på 18 miljoner kronor. Patienter uteblir av olika anledningar och många gånger ringer man i sista minuten eller inte alls. Det ställer till med stora problem eftersom vi inte hinner ringa in patienter till en sista-minuten-tid, säger Stefan Ahrner, ekonomichef vid Folktandvården.

– Faktum är att fem tusen patienter hade kunnat få tandvård om alla som uteblivit hade kommit på sin bokade tid eller avbokat sitt besök, säger Stefan Ahrner.

Folktandvården arbetar kontinuerligt med att motverka att patienter uteblir.

– Vi hoppas att våra patienter, och kanske främst föräldrar till minderåriga barn, ska bli medvetna om vad det innebär att utebli eller avboka i sista minuten. Dels riskerar man sin egen tandhälsa, dels får andra patienter stå på väntelista eftersom vi inte får avbokningarna i god tid, säger Stefan Ahrner.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.