Säsongsavslutning med överraskningsmoment

02 JUL 2013
Skrivet av :

”Bästa företagare, köpmän och alla övriga som har samlats denna morgon, har ni något ni vill dela med er av innan vi skiljs åt för ett välbehövligt semesteruppehåll?” Med de orden inledde Helena Öhlund säsongens sista företagarfrukost inne på Polar Hotell. Och Älvsbyns företagare? Ja, de hade en hel del att förmedla.

20130620_ftfrukost_054 

 

Birgit Nilsson upplyste om den stundande Knalledagen där Älvsbyns köpmän ställer ut sina varor längst med Storgatan till förmånliga priser för de Älvsbybor som vill passa på att fynda.

– Vi hoppas givetvis på bra väder och mycket med folk, sade Birgit och fortsatte:

– Förhoppningsvis ska vi lyckas vända trenden och få mer köptrogna kunder i Älvsbyn.

Birgit Nilsson informerade för Köpmännens och Jobbcentralens räkning.

Birgit Nilsson informerade för Köpmännens och Jobbcentralens räkning.

Birgit passade även på att informera för Jobbcentralens räkning:

– Vi har öppnat caféet i Lomtjärnsparken och får vi bara lite soligt väder kommer vi nog att ha bra med besökare, konstaterade hon.

I parken kommer det även att arrangeras loppis varje onsdag och musikföreningen SMÄKK underhåller ifrån scenen där varje torsdagskväll.

En annan rolig notis är att Jobbcentralen nu bygger ut sitt bageri.

– Det är ett väldigt sug efter hembakat bröd, avslutade Birgit.

 

Torgny Hortlund, Företagarna avslöjade att det varit rykande åtgång på biljetter till Älvsby Näringslivsgala.

Torgny Hortlund, Företagarna avslöjade att det varit rykande åtgång på biljetter till Älvsby Näringslivsgala.

Vidare informerade Torgny Hortlund, Företagarna, om ett stundande studiebesök vid Rönnskärsverken den 19 augusti.

– Det är en uppföljning på vår studieresa upp till Aitikgruvan, så passa på att boka in dagen i era kalendrar, förmanade han.

Torgny avslöjade också att biljetterna till Älvsbyns näringslivsgala har haft rykande åtgång.

– Nu har vi färre än 50 platser kvar, så skynda att boka om du inte hunnit med!

När vi ändå hade galan på tapeten uppmanade Storforsens hotellchef att alla som bokat rum ska vara noggranna med att kontrollera att de även tar med sin biljett till näringslivsgalan vid incheckning på hotellet.

Så här glad blev Tina Hollstedt när hon vann en biljett till Diggilookonserten i Storforsen.

Så här glad blev Tina Hollstedt när hon vann en biljett till Diggilookonserten i Storforsen.

Bjöd på överraskningsmoment på morgonkvisten

Randolf Eriksson bjöd på ett överraskningsmoment när han mitt i frukosten utropade en tävling, där deltagarna fick testa sin kvickhet och kännedom kring musikarrangemanget Diggiloo. Randolf ställde frågor och det gällde att så snabbt som möjligt ställa sig upp ifall man kunde svaret. Tre glada vinnare kunde därefter kvittera ut var sin biljett till årets konsert uppe i Storforsen.

Diggilookonserten lockar i regel närmare 5000 besökare och i snitt omsätter varje besökare 1200 kronor vardera.

– Tyvärr stannar inte alla pengar här i Älvsbyn, men förhoppningsvis lämnar de en hel del slantar efter sig, berättade Randolf.

Monica Johansson var en av tre lyckliga vinnare i Randolfs tävling.

Monica Johansson var en av tre lyckliga vinnare i Randolfs tävling.

Monica Johansson informerade för Folkhögskolans räkning och meddelade att 43 ungdomar från hela länet kommer till det stundande danslägret Folkhögskolan anordnar nu i sommar. Lägret avslutas sedan med en uppvisning i Lomtjärnsparken.

På Folkhögskolans agenda står även ett konstkollo, där totalt 31 deltagare tillsammans med sina nio ledare ska skapa konst under en veckas tid. Även det lägret avslutas i parken, närmare bestämt den 6 juli och där får alla Älvsbybor chans att testa sin konstnärliga ådra. Yoghurtmålning, grafitti och till och med ritning med radiostyrda bilar är det tänkt att man kan prova på.

– Det kommer att bli något utöver det vanliga, så missa det inte, hälsade Monica.

 

Anders Lindh slog ett slag för Förenade Älvsbykrafters räkning och uppmanade alla till att gynna ett väl fungerande föreningsliv.

– Livsstilsvalen blir mer och mer avgörande vid val av bostadsort, betonade han och syftade på att föreningslivet är ett av tre fundament som behövs när man bygger ett samhälle.

Anders Lindh uppmanade alla att gynna ett väl fungerande föreningsliv.

Anders Lindh uppmanade alla att gynna ett väl fungerande föreningsliv.

Kommunalrådets resumé

Avslutningsvis passade kommunalrådet Helena Öhlund på att ge en resumé på sitt första halvår i kommunens ledning.

– Det har varit gas i botten från dag ett, konstaterade Helena som vid övertagandet av posten fick hoppa på ett hjul som redan var i rullning.

Med förändringar inom hemsjukvården rivstartade Helena sitt uppdrag och sedan dess har dagarna gått i rasande fart. Det har varit många möten av varierande slag.

– Men jag har tyckt att alla dagar har varit stimulerande och roliga, förklarade hon. Sedan tillade hon med glimten i ögat:

– Fast inte har jag hunnit med att laga så många middagar där hemma i Hällan.

Trots, eller kanske just för att Älvsbyn är en liten kommun arbetar Helena efter ett eget motto: ”Älvsbyns bästa” Och att Helena är stolt över sin kommun gjorde hon ingen hemlighet av.

– Älvsbyn är Norrbottens pärla, och ni är en del av det som glittrar i den, berömde hon och avslutade frukosten med orden:

– Unna er ett par dagas semester nu i sommar, så ses vi på företagarfrukost igen den 30 augusti.

Helena Öhlund gav en resumé på sitt första halvår som kommunalråd i Älvsbyns kommun.

Helena Öhlund gav en resumé på sitt första halvår som kommunalråd i Älvsbyns kommun.

Övrig information som framkom under frukosten presenteras här kortfattat:

Den 24 juni öppnade Bagerimuseet och den 27 juli kommer museet att gästas av en veteranbilsklubb.

Orienteringsklubben har anordnat en kulturvandring med 20 punkter runt Kyrkmalmen, där man i sommar kan testa och vidga sina kunskaper om Älvsbybygden.

Företaget På land och vatten kör nästan dagligen forsränning i Piteälven för den som vill boka in ett riktigt spännande äventyr.

Turistinformationen i Storforsen är numera bemannad uppe vid parkeringen och hoppas på god uppslutning vid den årliga tjärdalsbränningen i Storforsens som i år infaller den 27 juli.

Victoria Kärrman är en av tre turistvärdinnor uppe i Storforsen.

Victoria Kärrman är en av tre turistvärdinnor uppe i Storforsen.

Sparbanken Nord är glad att kunna vara sponsor till flertalet av de arrangemang som i sommar kommer att hållas i Älvsbyn.

Efter gemensam utvärdering på plats, beslutades att Företagarfrukosten även fortsättningsvis hålls på Polar Hotell och att frukosten serveras från klockan sju på morgonen.

 FOTO: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.