Rekord för årets Vistträskdag

”Nu vårra vä jena ijän, hä går int förnejk, hä jär bara betjänn. Men håvva vä ändå hevve åss hijt, ja no staan vä en ströcko å sjång nagger bijt. För nö vårra vä jena ijän.”

Med den versen inledde Sigurd Granström sitt uppträdande på den genom tiderna mest välbesökta Vistträskdagen. Som vanligt sjöng han på bredaste Pitemål, något som, förutom palten, tycks falla Vistträskarna i smaken.

puff

Vistträskdagen är en årlig tradition, något av en hemvändardag för alla med anknytning till ”Sjöarnas by” som Vistträsk har kommit att kallas på senare år.

– Årets Vistträskdag blev helt fantastisk, konstanterar Eilert Isaksson, ordförande i Muskus byaförening och fortsätter:

– Nog för att vi hade vädret på vår sida, men jag tror att arrangemanget bara blir större och större.

Och med strålande solsken från en klarblå himmel kunde besökarna inte klaga. Vinden fläktade och det var minst sagt behagligt att gå runt bland loppisutställarna för att se om man kunde  fynda något bland alla de prylar som trängdes på borden. Dessutom fanns både palt, hamburgare och våfflor till förplägnad och nere vid gamla brandstationen serverade motorklubben fika.

– Det har gått åt 906 paltar i dag och 10 liter våffelsmet, konstaterade Astrid Lundberg som stod i köket.

vistträskdagen

Årets pristagare i Näsmanska fonden blev duktiga Roland Norén och Jan Karlsson. Roland Norén för sina fantastiska timringar och Jan Karlsson för sina, ofta självupplevda, naturmålningar.

– Jag måste få be att få tacka juryn för deras fantastiska val av stipendiater, sade Roland Norén efteråt med glimten i ögat.

Foto: Maria Norén

Foto: Maria Norén

Uppe på farstukvisten sjöng Sigurd Granström ett blandat utbud av sånger, som vanligt på bredaste Pitemål.

sirgur granström

För barnen fanns det också aktiviteter. Madelene westbom erbjöd ansiktsmålning och barnen köade för att få sina ansikten utsmyckade med olika sorters konstverk. All behållning lämnade Madelene till SK-Aids hjälparbete i Kenya.

ansiktsmålning

Och om det fanns något tema för årets Vistträskdag så måste det ha varit konsten. Inne i mejeriet kunde besökarna titta på Jan Karlssons vackra naturtavlor och inne i gamla ”Synnegårds” höll Siv Östergren med elever vernissage. Olja, akryl, hemslöjd och gladskulpturer var några av de alster som eleverna ställde ut, och deras barndoms lärarinna Siv var mer än stolt.

– Det här är helt fantastiskt, tänk så många duktiga och kreativa elever jag haft under åren, berömde hon.

sivan

Även inne på Brandstationen fanns det konst att vila ögonen på. Tavlor från Art by Nicke hängde på väggarna som motorgårdens fikagäster kunde beundra. Och när vi är inne på beundran, Vistträsksonen Tomas Vikbergs egenbyggda eltraktor av midjestyrd modell imponerade på många, likaså motorparken nere vid Brandstationen.

tomas Vikberg

Vid slutet av dagen hölls det knattelopp arrangerat av Vistträsk idrottsförening och därpå kubbturnering borta vid fotbollsplanen. Lag VIF och Bohlins möttes i finalen och segern gick slutligen till de tre hantverkarna Anton Häggström, Magnus Bohlin och Fredrik Grönlund i lag Bohlins.

Knatteloppet

 

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.