Kingen kom till byn och lirade rock

02 JUL 2013
Skrivet av :

Under måndagkvällens senare timmar satt jag bänkad inne i biosalongen på Folkets Hus Forum. Varför? För att lyssna på Kingen & the Uppercuts, ett ”unggamalt” rockband som släppte sin första platta 2008. En platta som gjort framgångar i USA. I ärlighetens namn måste jag erkänna att jag aldrig hört talats om bandet innan. Kanske för att jag vanligtvis inte brukar lyssna på den här typen av musik. Mina öron är delikata och brukar kräva hårdrock och hiphop för att bli tillfredsställda. Annars blir dom kinkiga.

Torgny ”Kingen” Karlsson är född i den lilla orten Sveg, mitt inne i djupa norrländska Härjedalen. Under sin barndom öppnade han den gömda dörren och fann rocken, den rebelliska musikgenren med mycket fart i. Sen dess var han fast. Han började lära sig piano och gav sig sedan ut på turné under tonåren. Han skapade sig ett namn med grupperna Kingen trio och Kingen and the blue Flamingo orchestra och har turnerat med bland annat trubaduren Ewert Ljusberg. Han har även hunnit med att spela piano i det gamla rockbandet The Boppers.

Okej, så innan jag begav mig till biosalongen visste jag ytterst lite om Kingen. Bara hans ålder och att han har spelat i The Boppers. Nu efter spelningen kan jag även lägga till energiknippe, duktig rockare, bra pianist och en bra underhållare till listan. Sköna svängiga låtar, växlande med anekdoter från Kingens liv var ett bra recept för att driva bort de negativa tankarna om dagens väder. Istället glömde man bort regnet och började stampa takten till rocklåtarna.

Bandet bjöd på både egna låtar och covers. Fyra instrument och ett annorlunda musikredskap hördes på scenen, gitarr, trummor, piano, munspel och megafon, varav Kingen stod för dom tre sistnämnda. Megafonen användes under en så kallad arbetarlåt där han använde den som mic när han ”rappade”. Eller rättare sagt när han körde dåtidens typ av rapp.

Självklart har jag hört gamla godingar som Chuck Berry och Little Richard så rockoskulden togs inte ikväll. Men detta kändes ändå som lite nytt för mig. Men jag gillade det. Många bra låtar spelades och jag är glad att jag tog mig tid att fara och lyssna på bandet.

Mina öron är nöjda och tillfredsställda.

Faktaruta – Kingen & the Uppercuts’ konsert
Genre: Rock och blues
Längd: 75 minuter
Plats: Folkets Hus Forum (biosalongen)
Publik: Cirka 100 +
Pris: Gratis
Plus: Energin som bandet bjöd på
Minus: Ett flertal tomma stolar (detta på grund av att vädrets makter påtvingade en flyttning av spelningen till inomhus)

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.