Älvsby församling bjuder in till gammeldags gudstjänst

20 JUL 2013
Skrivet av :

Vill du veta hur en gudstjänst firades för 200 år sedan? Då bör du ta tillfället i akt att besöka Älvsby kyrka, där församlingen i morgon bjuder in till gammeldags gudstjänst som ett led i 200-års jubileet. – Kom gärna i tidtypisk klädsel, hälsar kyrkoherde Tomas Lång.

 

I morgon, söndag 21 juli kan man i Älvsby kyrka få vara med och fira gudstjänst som påminner om hur det kunde gå till år 1813, när kyrkan kom i bruk. Samma bibeltexter som lästes för 200 år sedan vid den 8:e trefaldigheten kommer att läsas och psalmer som har överlevt under årens lopp kommer att sjungas, fast i ny tappning.

– Kan hända sjunger vi någon psalm acapella, då man vid kyrkans invigning inte hade någon orgel, förklarar Stig Strömbergsson som tillsammans med kyrkoherde Tomas Lång kommer att leda gudstjänsten.

Målet är att besökarna ska få inblick i hur det var då, 1813 och samtidigt visa hur det är nu 200 år senare. Med tydliga anvisningar kommer prästerna att visa både skillnader och likheter i ett genuint gudstjänstfirande. Men arbetet är inte helt lätt.

– Mycket av det vi tar för självklart fanns inte då, exempelvis kyrkokaffe och smörgåstårta för att fira efteråt. Ska det vara tidstypiskt borde vi bjuda på rotmos och fläskkorv, och kanske lite brännvin till, skrattar Strömbergsson och förtydligar: – Men det var ett förslag som vi avfärdade direkt.

Huruvida kyrkoherden sedan väljer att basunera ut ordet är också oklart, för teknisk utrustning så som mikrofon och högtalare var ju heller inte upptäckt anno 1813.

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.