Unga kvinnor styr upp gratisfestival

24 JUN 2013
Skrivet av :

Den 5:e juli smäller det. Då kickar gratisfestivalen Festival X igång. Två dagar inplanerat skoj för både stora och små. På dagarna kommer aktiviteter för för de yngre att anordnas, medan kvällarna kommer att bjuda på musikunderhållning för de lite äldre. 

– Det känns bra, men nervöst, berättar Moa Ahlgren Brynolfsson och Jennifer Markström.

Om drygt en och en halv vecka startar gratisfestivalen Festival X som kommer att äga rum i Lomtjärnsparken. Festivalen har noll tolerans mot droger och kommer att hålla på i två dagar. På dagarna kommer det att anordnas olika aktiviteter för de yngre, som hoppborg, ansiktsmålning och fångarna på fortet. Fångarna på fortet riktar sig mer mot de äldre ungdomarna. Där dyker grenar som sumobrottning och säckhoppning upp. En tävling om ära och berömmelse. För den sockersugna besökaren kommer även sockervadd att säljas. Ifjol hölls festivalen i en dag, i år hålls den i två.

– Nu satsar vi på ett större och återkommande projekt, berättar Jennifer och Moa.

Två dragplåster på scenen
Festivalens genre kommer att fokusera på hiphop och två utav de stora dragplåstren är Stor med Dani M och DaCosta. Stor med Dani M är en grupp bestående av Ulises Infante Azocar, även känd som Stor, och Daniel ”Dani M” Monserrat. Gruppen är stor bland de yngre hiphopfansen och har tillsammans spelat in låtar som ”Stolthet” och ”Mitt folk”. År 2009 blev Stor korad som årets hiphoppare av P3 Guld tack vare sin sin första platta ”Nya skolans ledare”.

DaCosta, eller Daniel da Costa Lindström, är en före detta professionell hockeyspelare som lirat både i Sverige och USA. Men sen bestämde han sig för att avsluta sin hockeykarriär och istället byta klubban till micken. Hans mor har tidigare delat scen med bland annat Pavarotti och Mick Jagger. Så musiken flyter genom hans ådror. Karriärändringen resulterade i bland annat hitlåten ”Steget före”, som slagit igenom på de sociala medierna och Spotify.

Festivalen kommer även att bjuda på andra talanger, som Älvsbyns egna hiphoppare Stizu från gruppen SvartVitt. Dio ”Stizu” Intchasso har gjort låtar som ”Min guddinah”, ”Håll huvet högt” och ”Hon är”. Även hiphoppare från andra delar av länet kommer dyka upp på scenen.

Gymnasieelever bakom Festival X
Bakom Festival X hittar man gymnasieeleverna Reneé Sandberg, Moa Ahlgren Brynolfsson och Jennifer Markström. Tillsammans samarbetar dom med artisten Patrik Öhlund från Bilda i Piteå, bassisten Peter Uvén och Kjell Tegnelund, kultur- och fritidschef i Älvsbyn. För några veckor sedan erhöll tjejerna en check från Framtidsbanken, en del av Sparbanken Nord som fokuserar på att bland annat främja föreningslivet. Budgeten i år ligger just nu på drygt 160 000 kronor.

– Det känns roligt och spännande att få så här stor sponsring för en gratisfestival, berättade en taggad Moa Ahlgren Brynolfsson efter att ha tagit emot checken av Anette Grundström, kontorschef på Sparbanken Nord i Älvsbyn.

Tjejerna arbetar dag och natt för att planera och fixa inför festivalstart. Varje dag håller dom kontakt med varandra och sina kollegor. Då uppdaterar dom varandra och pratar om vad som måste fixas innan starten. Tillstånd måste skaffas, artister måste bokas, vakter måste fixas, aktiviteter måste anordnas.

– Det är mycket jobb med det, mycket mer än vad man tror, konstaterar Moa och Jennifer.

Tre vakter kommer att cirkulera på festivalplatsen för att se till så att allt följs enligt regelboken. Till deras hjälp kommer även ett gäng frivilliga att finnas på plats.

Den 5:e juli är det dags. Då får gänget se resultatet av sitt arbete. Men redan nu börjar nerverna kännas av:

– Det känns bra, men nervöst. Det är ju lite större än förra året. Men vi hoppas på det bästa.

Tjejerna hoppas att många besökare dyker upp, både från Älvsbyn och andra delar av länet. Om evenemanget blir lyckat kommer Festival X att göra ett återseende nästa år. Speciellt då dom själva vill vara med och främja fritidslivet. – Vi gör det inte bara för oss själva, utan för alla barn och ungdomar.

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.