Stålmannenpremiär på Forum

27 JUN 2013
Skrivet av :

Man of Steel – hur en hjälte föds

20130626_mos_aff

Man of Steel är det senaste tillskottet i stålmannenvärlden. I filmen får vi följa delar utav Kal-El:s liv. Mer känd som Clark Kent och Stålmannen. Vi får vara med om hans födsel, hans skoltid och hans vuxna liv. Hur denne går från att vara en mobbad person som aldrig passat in i samhället, till en beskyddare av Jorden och all dess innevånare. Vi får se hur en superhjälte föds.
Man of Steel, handlar om en pojke vid namn Kal-El som föds på den avlägsna planeten Krypton. Men planeten är så pass skadad att det bara är en tidsfråga innan slutet kommer och planeten går under. Vetenskapsmannen Jor-El och hans fru Lara Lor-Van, som förutspått detta öde, har därför tillverkat ett rymdskepp som är planerat att ta deras enda son till planeten Jorden. Tack vare den unga solen som finns i det solsystemet kommer han att få krafter andra bara kan drömma om.
På Jorden kommer han bland annat att kunna flyga, springa fortare än något annat, utveckla extrem styrka och han kommer att vara så gott som odödlig. Han kommer leva bland människorna, gömd tills den dagen mänskligheten är redo för honom. För att sedan inspirera till godhet och ge hopp när hoppet behövs. Men på hans resa kommer han att testas. Speciellt när en gammal fiende från Krypton kommer och hotar allt som våran hjälte håller kärt.
Jag måste erkänna att mina förhoppningar var stora innan filmen började. För det första så är Christopher Nolan en av människorna bakom filmen. Han som är bakom succéfilmer som de senaste tre Batmanfilmerna, filmer som gett honom ett flertal oscarstatyetter. Sen så finns många stora namn med på rollistan. Bland annat så har vi Henry Cavill som Clark Kent/Stålmannen, Russell Crowe som Jor-El, Kevin Costner som Jonathan Kent, Amy Adams som Lois Lane, Michael Shannon som General Zod och Laurence Fishburne som Perry White. Jag hade även tittat på trailern ett X antal gånger. Trailern levererade. Och det gjorde filmen.
Klockrena skådespelarinsatser av rollinnehavarna må jag då säga. Henry Cavill sökte tidigare rollen som Stålmannen i den tidigare filmen Superman Returns. Rollen gavs dock till Brandon Routh. I Man of Steel visade Henry vad de förra teamet gick miste om. Han lyckades förmedla de känslor som strömmade genom Stålmannen under filmens gång. Han lyckades även att framhäva den utstrålning allas våran Stålmannen har.
Men en skådespelare som jag fastnade extra mycket för var Russell Crowe. Dom gångerna han dök upp på filmduken dök även gåshuden upp. Hans röst, hans agerande och hans väl levererade repliker gjorde Jor-El till min favoritkaraktär i filmen. Hands down to you my good sir. Well done.
Filmen hade inte bara bra karaktärer, utan också en rad härliga scener och bra effekter. Jag vill inte gå in för mycket på scenerna, men jag kan säga så mycket som att dom är riktigt härliga att titta på i 3D.

Robin Nilsson

Fakta:

Man of Steel
Sci-Fi/Action
Regi: Zack Snyder
Skådespelare: Henry Cavill, Russell Crowe, Amy Adams och Kevin Costner mm
Budget: ~225 miljoner dollar
Längd: 2 tim 38 min

Visas på Forum Bion även Fredag 28/6 Kl. 20 och Söndag 30/6 Kl. 20 i 3D

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.