På Högheden laddas det upp för SM

27 JUN 2013
Skrivet av :

På lördag den 29/6 startar SM-deltävlingarna i rallycross med deltävling 3 på Höghedens motorstadion här i Älvsbyn, det hela fortsätter sedan med deltävling 4 på tisdag 2/7. Med 67 anmälda förare från Sverige och Norge kommer det att i två dagar att tävlas i olika klasser. Däck kommer att nötas, bilar kommer att pushas över gränsen och poäng kommer att delas ut.
– Vi har alla toppförare, berättar Göran Östman, ordförande i Älvsbyns Motorsällskap.


På lördag fylls rallycrossbanan i Högheden av människor och snabba bilar. SM i rallycross har gott av stapeln och två utav deltävlingarna kommer att ta plats i just Älvsbyn. I två dagar kommer 67 deltagare från Sverige att slåss om första platsen och betydelsefulla poäng.  – Hela sverigeeliten kommer hit i alla klasser, berättar tävlingsledaren Arne Lind.

För att allt ska flyta på så bra som möjlig har stadion fixats till och restaurerats en hel del under det senaste året och finslipningen fortgår in i det sista.

Uppdaterad miljö och säkerhet
Restaureringen av Höghedens motorstadium går på miljonbelopp. Då har bland annat servicehuset renoverats, sanden på banorna har byts ut helt och hållet, toaletterna har fixats och ny säkerhetsutrustning har införskaffats. Man har även ordnat till de miljöpunkter som var tvunget att vara fixat innan mästerskapen drar igång.
– Vi vill ligga lite i framkanten i utvecklingen. Då gäller det bara att satsa och inte bromsa, berättar Tobias Eklund Bitr. tävlingsledare.

Under dagarna kommer även två grupper med räddningspersonal att finnas på plats ifall något går fel. Exempelvis om en bil voltar. Man har även valt att införskaffa radiostyrda ljuspelare där man kan skicka ljussignaler för att kommunicera med förarna. Händer det en olycka kan till exempel tävlingsledaren stoppa racet genom att ändra ljuset på pelaren till rött.
Pengarna till detta har klubben fått från bland annat diverse bidrag. Klubben vill även tacka Älvsbyns kommun för deras engagemang i restaureringen. Medlemmar ur klubben har även, tillsammans med ideell arbetskraft, arbetat dag och natt, helt gratis, för att fixa så att allt är grönt innan tävlingens start. Många unga volontärer har spenderat mycket tid i solen, bland annat genom att måla räckena i matchande blågula färger.

Hoppas på generationsväxling
Väderprognosen är positiv, sol på lördag. Därför hoppas arrangörerna att många väljer att dyka upp på evenemanget. Speciellt bland de yngre, framtida förarna.
– Sen hoppas jag att fler ungdomar kommer, så att vi gamlingar kan kliva av, säger Arne Lind och får ett bekräftande skratt från sina kollegor Göran Östman, Anders Jansson och Tobias Eklund.

För att evenemanget ska bli lyckat och lönsamt måste drygt 2000 besökare komma varje dag. Förhoppningarna är att Älvsbyn ska bli utmärkt på kartan som ett potentiellt val att förlägga kommande tävlingar på. Drömmen är att få fortsätta anordna SM och även EM.  Tidigare har det anordnades större tävling på Högheden, då lockade tillställningen drygt 7000 besökare. – Utan mål blir det ingen utveckling, berättar Anders Jansson. På tävlingsdagarna kommer försäljning av hamburgare, glass och dricka att finnas. På lördagkväll kommer bussar att gå från Högheden till Kanis, via Centrum. Eddie Meduzas gamla band kommer nämligen att uppträda på Kanisrestaurangen. Dessutom sker det cruising runt byn hela denna kväll (Veteran och Raggarbilar). Även under måndagskvällen kommer aktiviteter att ske inne i byn kopplat till denna motorhelg i Älvsbyn, då det blir rockabilly med Kingen (Fd. sångare i The Popper)i Lomtjärnsparken.

Jonas Östman

Hemmaföraren Jonas Östman ÄMS

Hemmaföraren Jonas Östman ÄMS

En utav förarna som kommer att tävla för Älvsby MS är Jonas Östman, som kommer att köra sin BMW M3 med en Mercedes motor på 360 hästkrafter.
– Det känns riktigt skoj, berättar en taggad Jonas om att köra SM på hemmaplan.
Tävlingarna har blivit få för Jonas den senaste tiden. Han har nämligen hunnit med att skaffa hus och fått tillökning i familjen. Därför valde han att lägga hjälmen på hyllan på obestämd tid. Men så fick han höra att tävlingarna skulle förläggas i Älvsbyn. Då var det bara att damma av hjälmen och sätta sig i bilen.
– Då kändes det som att jag bara måste köra.
Tanken är att göra ett så bra lopp som möjligt, oavsett hur det går. Men väl ute på banan dyker tävlingsinstinkterna upp.
– Då man sitter där växer hornen. Då vill man vinna, betonar Jonas.

Viktor Johansson

Hemmaföraren Viktor Johansson ÄMS

Hemmaföraren Viktor Johansson ÄMS

En annan som kommer att representera hemkommunen är Viktor Johansson. Han kommer att satsa allt på ett kort och köra plattan i mattan.
– Man måste satsa för att vinna, annars är det ingen idé att ställa upp, säger Viktor.
Viktor kommer att köra sin BMW E30 som har drygt 300 hästkrafter under huven. En bil som han köpte för drygt ett år sen. Förhoppningarna är att det ska gå så bra som möjligt och att han klättrar upp i rank. Och att köra på hemma plan är inte illa.
– Det känns riktigt bra, berättar han.

Älvsbyn Just Nu kommer att finnas på plats båda dagarna och bevaka. Vi ses där ute i dammet, avgaserna och mullrande motorer. Följ även tävlingarna live via Resultatservice enl nedanstående länkar.

Resultatservice SM Deltävling 3 Lördag 29/6

Resultatservice SM Deltävling 4 Tisdag 2/7

Text: Robin och Sterling Nilsson

Foto:Sterling Nilsson

 

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.