Möte med läsarsånger

30 JUN 2013
Skrivet av :

På lördagseftermiddagen bjöds det på ett knippe gamla läsarsånger på Johannesgården. Där Hans Lundström berättade och Maria Andersson, Börje Andersson och Lars Långström stod för det musikaliska på en del äldre instrument.

 

Läsarsånger kallas de sånger som tidigt sjöngs i frikyrkliga kretsar, flera av dessa sjungs än idag och har sin publik även utanför kyrkorummet. I en del gamla sångböcker har melodin i så kallad sifferskrift där noterna anges i siffror.

Psalm som på ett och annat sätt är läsarsånger men som idag finns i vår psalmbok framfördes: Ps 262 ”O sällhet stor”Ps 263 ”Det är saligt på Jesu få tro”, Ps 318 ”Nattens skuggor sakta viker”, Ps 248 ”Tryggare kan ingen vara”, Ps 179 ”Morgon mellan fjällen”, Ps 353 ”Han satte sig ner på stranden”, Ps 323 ”De komma från öst och väst” och Ps 712 ”O Gud, som skapat vind och hav” var några av de läsarsånger som framfördes under den dryga timmen.

Hans Lundström berättade bland annat om Oscar Ahnfelt, en svensk tonsättare och lekmannapredikant. Som med ett nära samarbete med Lina Sandell och Carl Olof Rosenius och finns bland annat representerad i 1986 års psalmbok.

Maria Andersson spelade under konserten på den gamla tramporgeln från bönhuset i Vitberget som idag är i Älvsby församlings ägo. Börje Andersson spelade Valthorn, nyckelharpa och även på det gamla instrumentet psalamodikon som var ett instrument för att enkelt spela psalmer och genom att kunna spela sifferskrift, detta med stråke och sensträng.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.