Johan sopar banan framför andra klättrare

Johan Norén är inne på sitt tredje år som bergsklättrare, och redan nu sopar han banan framför de andra. Bokstavligen. Den 8 juni arrangerar han och den nya generationen bergsklättrare i Älvsbyn en miniversion av Norrbotten Boulder Maraton. Tävlingen är tänkt att sammansluta alla traktens klättrare till en gemensam dag.

Norrbotten Boulder Maraton (NBM) har arrangerats vid flera tillfällen, men inte i år, och aldrig i Älvsbyn. Då såg Johan Norén sin chans och valde att arrangera en egen tävling, en blandning mellan boulder och sportklättring.

-På så sätt kan jag locka fler klättrare att komma och det blir ingen stor prestige, bara en rolig grej, förklarar Johan.

hundberget

Även om deltagarna inte tävlar om fina priser, så kostar förberedelserna både kraft och energi. Stenarna på Hundberget behöver ses över så att ingen jord eller mossa förhindrar klättrarens grepp. Där har Johan fått hjälp av likasinnade.

-Vi städar och borstar upp området så att vi förhoppningsvis kan bjuda på torra klippor. Målet är att allt ska vara klart till på lördag, bekräftar han.

Inför den kommande tävlingen har Johan fått hjälp med att sopa stenarna rena.

Inför den kommande tävlingen har Johan fått hjälp med att sopa stenarna rena.

Förhoppningsvis kommer ett fyrtiotal bergsklättrare att samlas på Hundberget, för att tillsammans utforska en del av Norrbottens klättermecka.

Under en bouldertävling klättrar man på ett stort stenblock, fast utan rep och sele, och man har heller ingen säkring.

-Det är fri klättring och varenda steg är 110 procent ren styrka, förklarar Johan och tillägger:

-Det gäller att hitta så många problem som möjligt under en viss tid och innan man börjar bör stenarna vara nästintill kliniskt rena.

Bouldertävlingar brukar anordnas när man vill visa upp ett nytt klätterområde, men så är inte fallet i Älvsbyn.

Uppe på Hundberget finns stora klippblock som lämpar sig väl för bouldering.

Uppe på Hundberget finns stora klippblock som lämpar sig väl för bouldering.

Älvsbyn är en kommun som länge stått i fokus för klippklättring i Norrbotten. Med berg som Dödlarsberget, Kälsberget och Hundberget finns det gott om bra klippor för allt från nybörjaren till den mer erfarne klättraren.

-Redan på 90-talet klöste dåtidens Älvsbyklättrare på Hundberget och märkte upp leder som används än i dag. Området erbjuder dessutom fantastiska stenbumlingar för den klätterfrälste som vill hålla på men bouldering, säger Johan.

Själv har han alltid varit intresserad av sport, och har under årens lopp hunnit med att testa det mesta; simning, body buildning MMA och slutligen bergsklättring. Och där blev Johan fast.

-Jag har alltid haft en dragning åt det och när jag väl prövat föll det mig i smaken, säger han.

Johan tränar cirka tre dagar per vecka och behärskar både sportklättring, isklättring och bouldering. Inne i garaget har han byggt ett klätterrum med massor av olika grepp att träna fingertopparna på. Fast han föredrar att vara ute i friska luften.

-Så länge motivationen håller i sig finns det mycket klättring bara runt om i Älvsbyns kommun, avslutar Johan.

utrustning

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.