Gåva till Kenya från Arvidsträsk

16 JUN 2013
Skrivet av :

På lördagen i samband Arvidsträskdraget:s prisutdelning gav Arvidsträsk Byaförening en gåva till skolan i Kawangwar slum i Kenya.  Sol-Britt Holmbom tog emot gåvan som skall gå till läromedel till barnen i skolan.

Kjell och Sol-Britt Holmbom från Vistträsk åkte som volontärer för missionsorganisationen Trosgnistans tjänst, med stöd från Ebeneser i byn 1986. Det har sedan blivit hela tio år i två omgångar som de jobbat med byggande av skolor, barnhem och kliniker, trädplantering, vattenborrning, förebyggande hälsovård, sjukvårdsinsatser och mycket annat. Detta är en av förklaringarna till att flera kenyaner där de verkat uppkallat sina barn efter makarna Holmbom.

Efter tiden i landet har de fortsatt att hålla kontakten med sina afrikanska vänner och samla in pengar till dem. Ett av de viktigaste målen är att alla barn ska ha möjlighet att gå i skola och få äta minst ett mål om dagen.

När vi träffar Kjell på Arvidsträskdraget på lördagen kan han med stolthet berätta att: En mamma knackade på hos paret Holmbom:s och berättade att hennes son inte hade någon hel skoluniform, så han blev hemskickad från skolan för att han inte hade tillräckligt fina klädsel. – Så vi köpte en ny skoluniform till honom och såg till att han fick fortsätta sin utbildning, idag kan vi glädjas åt att han blev utbildad läkare har egen klinik.

Det är dessa saker som gör att man nu fortsätter med SK-aid, anordnar loppisar, har minnestelegramverksamhet och att sälja honung från den egna biodling i byn. Skolan i Kawangwar i slumen i Kenya, är nu det vi brinner för och det är så roligt att känna att andra också känner lika för detta, säger Kjell innan dagens gåva från Arvidsträs Byaförening överlämnas.

Men det som värmer lite extra är att veta att vi har många barn i Kenya som bär våra namn, flera flikor heter Solbritt, pojkar har namnet Kjell eller varför inte en som heter Holmbom, avslutar Kjell.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.