Flaggan gick upp i topp

02 JUN 2013
Skrivet av :

På lördagskvällen genomfördes finalen av Äxter:s ”Den prästaktige tjufven” och då gick flaggan upp i toppen. Stående ovationer och kramkalas av kommunalrådet. Att sitta i publiken denna kväll det var som att sitta i de fina kulturella kretsarna någon annanstans i Sverige, även fast man satt i salongen på Forum i Älvsbyn.

Med vetskapen om alla de vedermödor som ligger bakom detta lokalt skapade mästerverk från första raden på ett blankt papper till den verklighet som utspelas inför publik, så blir man förstummad.

Prästen Näsvall spelad av Erik Ellingsson kanske inte är den präst man vill träffa i verkligheten, utstrålningen och pondusen som denne typ har, är chockerande välspelad.

Småtjuven Isak spelad av Andreas Wiklund är nog inte den som förknippas som en tjuv, mer kanske en svärmorsdröm med vissa problem med att uttrycka sig i ord, men med ett gott hjärta. Att han sedan axlar en prästs göromål på gården gör ju att han blir lite kluven, när Maja spelad av Anneli Lundberg så ser verkligheten bakom prästkappan, ja då får de resa till Amerka direkt för mig.

Länsman spelad av Jan Lundberg är en lokal Professor GW Person, med en blandning av Länsman, ordningsman och analytiker, med en viss förmåga att få alla burna attribut att spela in i handlingen. När sedan Jan Lundberg blir storbonden på gården, ja då kommer en ren motsats upp dock minst lika välspelad. Att sedan Janne tränar i det dagliga verkliga livet för hälsans skull, gör ju att även de skador på kroppen som där uppkommer på något sätt gör att båda rollerna får ett skönt rörelsemönster i motoriken.

Flaka-Lova spelad av Eva Lundström ger bilden av ett nyfiket skvaller, men lika väl en kvinna som vet vad hon vill. Att hon sedan kuvas av sin okända dotter Valborg spelad av Bitte Lundström ger mersmak för alla de ord som kommer på sidan om manus. Valborg och Flaka-Lova:s är behållningen på många sätt, men frågan är dock vem tycker mest om kakor ?

Så !
Äxter  Det här är ett lysande exempel på glädje, harmoni och ett mycket stort mått på skådespeleri på hög nivå. Ni är nu ett vedertaget varumärke för underhållning på hög nivå här i Älvsbyn, men som säkert passar in i många andra revysammanhang, även om det då måste översättas på lämpligt sätt.

Sen måste det ges lite extra creds till Irja Wallmark som fått detta skådespel sin struktur, som vi vet inte långt från ett nytt infall utanför manuset i varje skekund.

Vi får ej glömma bort Peter Eriksson för skönt fint ljus och ljud, den underbara lokalt byggda dekoren och allt annat som gett detta till oss ÄLVSBYBOR. Vi kan vara stolta över er !

Betyg 5 av 5, så håll bara fast i flagglinan som fallit ned, för flaggan är ändå kvar ovan toppen.

 

Sterling Nilsson

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.