Daniel Engman kom verkligen hem

24 JUN 2013
Skrivet av :

BILDEXTRA: Söndagskvällens 200 års-jubileumskonsert i Älvsby Kyrka med älvsbysonen Daniel Engman och musikerkollegorna Christoffer Schoug på gitarr och Daniel Palm på Piano, bjöd på något helt oväntat för många av de 265 besökarna som kommit till konserten.

Jubileumskonserterna inleddes på Nationaldagen med en storslagen konsert där bygdens alla körer sjöng tillsammans med Anna-Lotta Larsson och Andreas Landegren. På söndagskvällen var det dags för Daniel Engman med musikerna Christoffer Schoug på gitarr och Daniel Palm på Piano att möta älvsbyborna och bjuda på ännu en storslagen konsert. Fem till är planerade fram till 1:a augusti.

Daniel Engman är född 1973 och uppvuxen i Älvsbyn, Norrbotten, men är sedan många år tillbaka bosatt i huvudstaden och har ofta engagemang på andra orter i landet, utbildad på balettakademien i Göteborg under åren 1997-2000, och har sedan dess jobbat heltid som sångare och skådespelare. Han har medverkat i ett flertal stora musikaler och musikteater-föreställningar bl.a Rent, We will rock you, Les Miserables, Skönheten och odjuret,The Producers, Ingvar en musikalisk möbelsaga och Min vän fascisten på Malmö Stadsteater. Under våren 2013 var han aktuell i Sommarnattens leende på Malmö-Operan och till våren spelar han Pontius Pilatus i den Svenska turneversionen av Jesus Christ Superstar med bl,a Ola Salo i titelrollen.

Hans medmusiker Christoffer Schoug och Daniel Palm har lika fina CV och har jobbat med Daniel under de senaste 10 åren i olika uppsättningar och konserter.

Det här sätter sina spår i det som framfördes under kvällen, där inledningsnumret var ”In to the fire” av Frank Wildhorns Scarlet Pimpernel som direkt satte nivån för kvällen. Att det sedan blev små kopplingar till bygden, Älvsbyn och kyrkans 200 årsjubiléeum kändes helt rätt.

Varför inte hylla de bondsöner som jobbade med bygget långt innan ”Fattig Boddräng av Georg Ridel/Astrid Lindgren skapdes. Låten framfördes med stor känsla.
Sedan radades pärlorna upp på band med ”Vals de lilas”, Daniels favoritsång ”Rör vid min själ” med svensk text av riksspelmannen Åsa Jinder, ”Nocturne” och ”Så skimrande var aldrig havet” av Evert Taube följt av ”Som en blänkande silvertråd” av Lars Berghagen som Daniel tillängnade Piteälven och hembyggden.

Sedan pressenterade Daniel sina musiker Christoffer Schoug på gitarr och Daniel Palm på Piano, varefter Christoffer jammade loss i en Blues på gitarr som visade på den nivå/kompets de musikaliska kunskaperna låg på.
”Almost like being in love”, ”Javert Soliloquy” fortsattes det med, innan Andrew Lloyd Webbers ”Pilatus dröm” från Jesus Christ Superstar framfördes för att programenligt sluta med ”Music of the night” från Phantom of the opera.

Här kunde det nu ha varit slut men det blev stående ovationer och applåder som ekade i Älvsby Kyrka, Daniel Engman och musikerkollegorna Christoffer Schoug på gitarr och Daniel Palm på Piano fick vakert komma in igen och framföra ”Som en bro över mörka vatten” varefter Anette Jernelöf fick avtacka de tre,

Men de stående ovationer och applåderna ekade vidare och Daniel sa lite förläget ”Nu har jag bara en låt till..” och det blev ”Anthem” ur Chess.

Låt oss då sammanfatta kvällen med att Daniel Engman verkligen kom hem och bjöd på en musikaliskt fulländad konsert, där många av de 265 besökarna både var berörda och förundrade över vad ”bygdens son” kan och vad han tillför musiklivet i Sverige.

Betyg 5+++ av 5 möjliga.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.