Betessläpp – en folkfest!

91 ivriga kossor skuttade ut ur ladugården vid betessläppet på Isakgården i går, lördag. Lika ivriga och glada var de uppskattningsvis 500 besökarna. Orsak? En riktigt trevlig folkfest som Anki och Magnus Sandin anordnat tillsammans med Norrmejerier.

folkfest

Betessläpp har funnits i alla tider, och på Norrmejeriers 30 gårdar runt om i Norr – och Västerbotten bjuds det på mjölk och bulla dessa dagar.

– Det är en tradition vi har, förklarar Hanna Widding på Norrmejerier.

20130601_bete_076

De sista två åren har det lokalproducerande mejeriet slagit på stort. På sju utvalda gårdar anordnar man ett riktigt jippo runt betessläppet, med aktiviteter såsom tipsrunda och lilla betessläppet, där barnen kan springa runt och få medalj. Norris, Norrmejeriers maskot brukar komma på besök och det ges även tillfälle att hälsa på gårdens övriga djur. Isakgården i Älvsbyn var en av dessa utvalda gårdar.

– Anki och Magnus har gjort ett otroligt arbete och förtjänar en stor eloge, sa Robert Markström från Norrmejerier, som var gårdagens konferencier.

Robert passade även på att intervjua gårdens personal för att besökarna skulle få inblick i en bondes vardag, något som fascinerade de yngre deltagarna.

– Jag ska också bli bonde när jag blir stor, sa ett av barnen och sippade vidare på ett glas mjölk.

Här kan du gilla Isakgården Holstein på facebook.

 

FOTO: Sterling Nilsson och Sara Bohlin

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.