Anywhere south please

I Luleå fick tjejerna prova på bilbingo för första gången.

I Luleå fick tjejerna prova på bilbingo för första gången. FOTO: Julia de Boer

En vecka – Sex länder – 3500 kilometer – och inga pengar. Det är den utmaning Jantien Van Der Laan och Fleur Van Der Minne står inför när de reser runt för organisationen Metakids räkning. Igår reste de genom Älvsbyns kommun – och trots sitt tajta tidsschema valde de att stanna en extra dag för att uppleva vad Storforsens naturreservat har att erbjuda.
Varje dag föds två barn i Nederländerna med metabola problem. Många av dessa barn kommer inte att kunna fira sin 18-årsdag. Det finns helt enkelt för lite vetskap om sjukdomen för att kunna bota dem. Forskning är den enda lösningen, men den kostar också pengar. Det är där organisationen Metakids kommer in, det är det organisationen samlar pengar till.
För att skapa medvetenhet för Metakids, har medlemmar beslutat att lifta från Polcirkeln uppe i norra Finland, hem till Holland igen. Helt utan pengar.
– Barn med metabola problem är beroende av sin omgivning, det kommer vi också att vara under denna resa, förklarar Janiten.
Tidsplanen för resan var beräknad till en vecka. På den tiden skulle de unga kvinnorna ta sig genom sex länder, en sträcka på 3500 km.
– Det gick bra tills vi kom fram till Älvsbyn, skrattar Jantien, och fortsätter:
– Här finns så många trevliga människor och vi har fått en fantastisk naturupplevelse.
– Jag tror vi kan stanna här för gott, tillägger Fleur.
Vill du följa med på deras resa? Följ dem på Facebook

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.