Uppdrag ambassadör

Bland 500 andra ambassadörer i uppdrag att främja kvinnors företagande fanns Älvsbyns representerade. Päivi Köpman och Victoria Kärrman har åtagit sig uppdraget att vara förebilder som förändrar – och på köpet fick de tillfälle att prata med självaste näringsminister Annie Lööf.

– Det märks att hon verkligen tänker på företagaren och på företagarnas framtida utveckling, konstaterar Victoria Kärrman.

Under Tillväxtverkets årliga konferens under temat ”Uppdrag ambassadör – förebilder som förändrar” stack Älvsbyborna och företagarna Päivi Köpman och Victoria Kärman ut rejält. Dels med sin breda norrländska dialekt, dels för att de är kvinnliga företagare i två mansdominerade branscher.

– De flesta ambassadörer är coacher, konsulter och ekonomer. Så kommer vi, en naturguide och en kvinna som driver däckverkstad, skrattar Victoria Kärrman som är inne på sitt tredje år som ambassadör.

Päivi Köpman, Näringsminister Annie Lööf och Victoria Kärrman.

Päivi Köpman, Näringsminister Annie Lööf och Victoria Kärrman.

Tillväxtverkets konferens innehöll en hel del intressanta föreläsningar, och bland talarna fanns inte bara Annie Lööf, utan andra tunga kända namn så som Maud Olofsson och Sven Hagenströmer, entreprenör och riskkapitalist känd från tv-serien Draknästet medverkade på plats.

– Nu förstår jag hur det känns för en kvinna att komma in i styrelserummet. Jag har aldrig förr varit i minoritet i mitt kön, erkände Hagenströmer uppe på scen.

Maud Olofsson

Konferensen är tänkt att stärka relationen och ge tillfälle att nätverka bland de kvinnliga företagarna, och i pauserna erbjöds därför ambassadörerna att mingla tillsammans. För att hjälpa de något oerfarna ambassadörerna på traven fick de innan både tips och råd, samt uppgifter i ämnet.

– Det var väldigt bra organiserat, berömmer Päivi Köpman som var med för första gången.

Victoria tog även tillfället i akt att låta sig intervjuas av en riktig tv-reporter, inlejd av Tillväxtverket för att ambassadörerna skulle få möjlighet att träna sin medievana framför en kamera.

– Det var riktigt kul och lärorikt, säger hon. Jag fick berätta om mitt ambassadörsskap och efteråt gick vi igenom materialet och jag fick tips och råd på hur jag kunde förbättra mitt framförande.

ambassadör1

Under dagen presenterade även näringsminister Annie Lööf Golden Rules of Leadership, ett förhållningsätt som bygger på öppenhet och generositet. Syftet är att öka framtidsutsikterna för fler kvinnor att inta ledande roller.

– Jag uppmanar alla att stödja kvinnor som är eller vill bli ledare, att medverka i Golden Rules är ett steg i rätt riktning, menar Victoria Kärrman.

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.