Ett långt tågstopp på Stambanan

12 MAJ 2013
Skrivet av :

UPPDATERAD: Norra stambanan är avstängd för all trafik på sträckan Jörn- Älvsbyn sedan 02.30 på lördagen. Orsaken är att 9 av 13 vagnar i ett godståg spårade ur mellan Koler och Storsund och förstörde spår och kontaktledningar på en några hundra meter lång sträcka.

Olyckan drabbade ett av Green Cargos godståg vid 2.30-tiden på lördagen söder om Älvsbyn, närmare bestämt mellan Storsund och Koler.  Av tågets 13 vagnar spårade nio ur men ingen människa kom till skada De materiella förödelsen blev stor, förutom rälsen skadades slipers och kontaktledning. Omkullvälta vagnar låg huller om buller längs banvallen.

 

Trafikverket sände dit specialfordon för att röja upp. Enligt verkets preliminära prognos kan spåret öppnas den 17 maj. På måndag kommer en ny reviderad prognos med säkrare uppgift om trafiköppning.

Två persontrafikbolag, SJ och Norrtåg, samt några godstrafikbolag påverkas av stoppet på stambanan genom övre Norrland. Resenärer bussas förbi olycksplatsen och Green Cargo omdirigerar en del av sin trafik till Inlandsbanan via Gällivare, Arvidsjaur och Storuman.

– Ett problem är att där tillåts bara 20 ton axeltryck och ståltransporterna är mycket tyngre, säger kommunikationsdirektör Mats Hollander vid Trafikverket.

Den urspårade tåget var på väg från Aitik till Skellefteåhamn med koncentrerad malm, så kallad slig.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.