RFN glömde informera allmänheten i 16 år

18 MAJ 2013
Skrivet av :

I 16 år har Försvarets materielverk missat att informera boende, skogsägare och arrendatorer när det militära övningsområdet utanför Vidsel tillfälligt utvidgats. Men nu lovar nye provplatschefen Mats Hakkarainen bättring.

Mats Hakkarainen

Mats Hakkarainen

På fredagen hade berörda kallats till ett informationsmöte.
– Jag ville informera om en sak som de borde ha blivit informerade om för 16 år sedan. Det var inte bara fast boende man glömt informera, även skogsägare och någon som arrenderat en sjö, säger Mats Hakkarainen, sedan i år provplatschef på Försvarets materialverk, till Norrbottens-Kurirens nätupplaga.
Sedan 1997 har Robot Försöksplats Norrland, RFN, utanför Vidsel, efter beslut från Länsstyrelsen, tio gånger per år kunnat utöka sitt skyddsområde. Motkravet är att inga obehöriga finns i området under övningarna och att alla berörda informeras i god tid.
Men så har inte skett.
– Jag har då inte hört det förr, säger Mia Märak som är en av de fast boende i området, till Kuriren.

I 16 år har boende, markägare och arrendatorer undanhållits viktig information.

I 16 år har boende, markägare och arrendatorer undanhållits viktig information.

Några bilvägar finns inte i det berörda området. De som vistas där har tagit sig dit med skoter eller båt. I framtiden kommer de som befinner sig i området att hämtas och lämnas med helikopter.
Anledningen till att RFN ibland behöver utöka sitt övningsfält är att det i dag krävs längre skjutavstånd vid missilavlossning. Och missilerna måste landa i det ordinarie skyddsområdet.
Tillfälliga utvidgningar beviljas högst tio gånger per år och max fem dagar i sträck.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.