Järn-syskonen Nordebo i topp när tuff tävling avgjordes i Kirunafjällen

09 MAJ 2013
Skrivet av :
Daniel Nordebo (tvåa från Vänster) tillsammans med damklassens segrare Nina Lintzén. De flankeras av representanter från tävlingsledningen. FOTO: BAMM

Daniel Nordebo (tvåa från Vänster) tillsammans med damklassens segrare Nina Lintzén. De flankeras av representanter från tävlingsledningen. FOTO: BAMM

TV+TEXT: Daniel Nordebo från Älvsbyn vann den tuffa tävlingen Björkliden Arctic Moutain Marathon, BAMM. I damklassen blev hans syster Kristina trea!

BAMM är en hård utmaning och består av tre grenar (se TV-inslag ovan): skidåkning, snöskolöpning och trail running. Den totala sträckan som avverkades var 70 kilometer (!) enligt nedanstående schema:

Delsträcka 1: Skidor klassisk stil (ca 27 km) gick från Riksgränsen via Låktatjåkko Fjällstation till Björkliden. En krävande bana med passage av Vargpasset vilket gav en totalstigning på skidsträckan med 800 höjdmeter. De sista nio kilometrarna var nerför mot växlingsområdet i Björkliden.
Delsträcka 2: Snöskor (ca 15 km) upp mot Låktatjåkko Fjällstation. Banan tog deltagarna nästan direkt ovanför trädgränsen upp mot Rakkasslätten innan den vände tillbaka mot ett sista besök i växlingsområdet. Totalstigning delsträcka 2 var ca 400 höjdmeter.
Delsträcka 3: Bestod av så kallad trailrunning (ca 15 km) från Björkliden på Rallarleden mot Abisko där deltagarna vände om och avslutade löpningen mot målet utanför Hotell Fjället i Björkliden. Totalstigning på trailrunningen var ca 150 höjdmeter.

Daniel Nordebo vann tävlingen i överlägsen stil, 20 minuter och 30 sekunder före tvåan Bernt Niva. Men trots den överlägsna segern fick Daniel använda det mesta av sina krafter i sin vältränade kropp. Inte minst under den inledande skidåkningen som bjöd på en 800-meters stigning  mot Låktatjåkko.

– Den delen var rätt jobbig, medger han.

Sedan väntade löpning i snöskor!

Har du tränat på sånt?

– Jo, jag har gått en del i snöskor. Inte minst på Kanis med min snowboard. Men att springa i snöskor var lite annorlunda.

För besväret och segern fick Daniel en prischeck på 10 000 kronor. Arrangeras tävlingen igen så tänker han vara med på nytt.

– Det var enormt roligt och en bra stämning.

Kristina slutade trea efter segrarinnan Nina Lintzén och tvåan Frida Lind Oja.

Är Kristina lika träningstokig som du?

– Vi är nog ganska likasinnade (skratt).

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.