Gravstensinventering på Älvsbyns nya kyrkogård

Här i dagarna inleds en gravstensinventering på Älvsbyns nya kyrkogård, ett arbete som beräknas ta två-tre år att färdigställa.

Det är Älvsbyns Forskarförening som i samarbete med Älvsby Församling och Sveriges Släktforskarförbund tar bilder av och registrerar gravstenar och alla typer av gravvårdar på nya kyrkogården. Man har just färdigställt dokumentationen av Gamla kyrkogården och förbereder nu för fotografering av stenarna på nya kyrkogården.

Inledningsvis börjar man med 400 gravstenar, men arbetet beräknas ta cirka två-tre år att färdigställa.

Familjegrav

Vid ett besök nyligen så kunde man konstatera att det skulle vara bra om gravägarna rensade bort vinterns ris och prydnader samt riktade upp sina gravstenar. Bilderna på nära och käras gravstenar blir ju så mycket vackrare då.

Varför gör man då detta?

Redan på 80-talet började man fotografera gravvårdar runt om i Sverige. Tanken bakom är ju förstås att bevara materialet till eftervärlden då ju tidens tand går hårt åt det mesta.

Det är också en källa till kunskap för släktforskare, därav intresset från Forskarföreningar runt om i landet. Vill du se om just din familjs gravsten finns med så kan du söka i registret via denna länk: http://www.genealogi.se/gravproj/Gravsoklist.php

 

Text och Foto: Carin Blom

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.