Företagarna mäter av vinddraget från Koler

Det är en spännande tid som väntar Älvsbyns näringsliv. Både Lavergruvans etablering och bygget av vindkraftparken i Markbygden kan komma att skapa nya möjligheter och nya förutsättningar. Framtidens vindar blåser, och  Älvsbyn kan dra fördel av vinddraget från Koler.

För att hinna vara med på tåget har Företagarna i Älvsbyn anordnat studieresor för sina medlemmar. Den första bar av upp mot Gällivare för ett besök vid Sveriges största dagbrott – Aitikgruvan. I går styrde de kosan mot vindkraftparken i Markbygden, Koler för att få ett hum om vilket behov av varor och tjänster som kan tänkas uppstå när bygget drar igång på allvar.

– Vi känner att vi vill ge Älvsbyns företagare möjlighet att skapa ett nätverk av rätta kontakter så att alla får en chans att visa fram fötterna, säger styrelseledamoten Magnus Bohlin, och tillägger:

– Vi har duktiga entreprenörer och vill givetvis att jobben ska gå till företagare i Älvsbyn i första hand.

Företagarna har anlänt till Vindens Hus, där det serverades lunch.

Företagarna har anlänt till Vindens Hus, där det serverades lunch.

10 år har gått sedan Umeåföretaget Svevind hittade området i Markbygden. Folk har tvivlat och varit tveksamma, men för några år sedan bestämde sig några lokala Kolerbor för att tro på projektet. Och agerade därefter! Skolan rustades upp och man byggde ett besökscentra. Nu är projektet ett faktum och allt eftersom anpassar man bygden inför det som komma skall.

– Det har blivit en fantastisk utveckling, säger Tomas Eklund, en av eldsjälarna i byn.

Med hjälp av Jonas Lundmark på Vindkraftcentrum har byns intresseförening fått tips och råd under resans gång. De arbetare som kommer redan nu i sommar förväntas ha fritidsaktiviteter och meningsfulla sysselsättningar vid arbetsdagens slut, och det har man nu tillsammans sett över.

– Det har varit självklart att stötta när det finns sådan vilja och drivkraft i byn, säger Jonas.

Jonas Lundmark från Vindkraftcentrum guidade under studiebesöket.

Jonas Lundmark från Vindkraftcentrum guidade under studiebesöket.

 

Vilja och drivkraft finns också bland Älvsbyns företagare och entreprenörer. Vinddraget från Koler kommer att märkas av även  i Älvsbyn och det gäller att visa sitt intresse nu när framtidens vindar blåser.

Via Torgny Hortlund på företagarnas kansli, eller Pär Jonsson, Älvsbyns näringslivskontor, kan man få kontaktuppgifter till Jonas på Vindkraftcentrum.

Förväntansfuööa företagare som mäter av vindstyrkan i Koler.

Förväntansfuööa företagare som mäter av vindstyrkan i Koler.

 

Läs Älvsbyn Just Nu´s tidigare reportage om vindkraftparken:

120 lägenheter, bio, restaurang och fitnesscenter byggs i Koler

100 nya jobb till Markbygden

Koler kommer igen

Älvsbyn kan dra fördel av vindraget från Piteå kommun

 

Älvsbyn Just Nu har tidigare skrivit om studieresan till Aitik:

Älvsbyföretag på studiebesök

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.