Brons till Älvsbyn vid Vårpokalen

23 MAJ 2013
Skrivet av :

Det blev en lyckad resa till Falun för Älvsbygymnasterna. Linnea Åberg tog en fin femteplats under lördagens mångkamp i gymnastik, och inte mindre än fyra av Älvsbyns åtta deltagare tog sig till grenfinalerna dagen efter. Två brons gick till Älvsbygymnasterna under söndagen, genom Linnea Åberg i bom och Anna Nilsson i fristående.

GF Gymnos stod som arrangör vid rikstävlingen Vårpokalen, som samlade 30 gymnaster från hela Sverige till tävling i artistisk gymnastik. Till start kom flera av Älvsbygymnasterna laddade med nya övningar på fristående. Vilket kanske var en av anledningarna till att fyra av Älvsbyns åtta gymnaster gick vidare till final på just det redskapet.

Överraskande femteplats
Linnea Åberg, snart 14 år, kom på en fin 5:e plats i mångkampen med 44,10 p.
– Jag är förvånad över att jag kom på femte plats och till tre grenfinaler, speciellt hopp, sa hon efter tävlingen. Jag körde fallfritt, men det gick inte lika bra som på DM i april.
Trots det räckte Åbergs prestation till att kvalificera sig till grenfinaler i allt utom barr. Hon kom 3:a i bom, 7:a i hopp, och 8:a i fristående.

Elin Bervall, 19 år, blev 10:a i mångkampen med 42,25 poäng, följd av klubbkamraten snart 20-åriga Anna Nilsson på 11:e plats med 41,35 p. Nilsson tog sig till grenfinal i fristående där hon plockade hem ett brons under söndagen. 14-åriga Jenny Knuts kom på 13:e plats med 41,10 p och gick till final i fristående där hon placerade sig på 6:e plats.

Klarade bryggan
Kajsa Sundqvist, 18, kom på 15:e plats med 40,85 poäng och kvalificerade sig till två grenfinaler. I hopp och fristående kom Kajsa på 6:e respektive 9:e plats. Kajsa Söderberg, 14, kom på 20:e plats i mångkampen med 38,20 poäng. Klubbkompisarna Elise Pettersson , snart 13, och Elin Lundström, 15, kom på 25:e respektive 28 plats. Elise var nöjd med att ha klarat bryggan på bommen och att ha fått mer poäng i barr än på DM.

Segern i mångkampen delades av hemmaklubbens Hanna Berg från GF Gymnos och Hennie Martinsdóttir från GF Atletica som båda fick 46,75 poäng. Tredjeplatsen gick till Sophia Holtersson från Vänersborgs GF med 46,50 p.

Kvalade in i Aspiranterna
Svenska Gymnastikförbundet har en utvecklingsgrupp för gymnaster som är 13 år och äldre, Aspiranterna. Varje år hålls en rikstävling under hösten där de 24 bästa tas ut till gruppen. Fyra Älvsbygymnaster tävlade till sig platser under Höstpokalen i december och har sedan dess fått vara med på två läger. Under året har tre gymnaster, från andra föreningar, lämnat gruppen och därför fanns det nu chans att kvala in genom tävlingen Vårpokalen. De bäst placerade gymnasterna som inte redan tillhörde gruppen erbjöds plats i Aspiranterna resten av året. Elin Bergvall och Anna Nilsson från Älvsbygymnasterna samt Emma Berg från Västerås GF lyckade bäst och får därför chans att delta vid nästa läger i Eskilstuna.

Nära till nästa tävling
På lördag, 25 maj, representerar Linnea Åberg, Jenny Knuts, Anna Nilsson, Elin Bergvall och Kajsa Söderberg Sverige i Barentskampen i gymnastik i Älvsbyn.

TEXT: BRITTMARI ÅBERG

FOTO: Elin Murbäck

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.