Årets jakttider är beslutade

15 MAJ 2013
Skrivet av :
Årets jakttider bjuder på nyheten med slopat uppehåll i delar av länet.

Årets jakttider bjuder på slopat jaktuppehåll i största delen av länet.

Jakttiderna för 2013 är nu satta. Viltförvaltningsdelegationen klubbade förslaget (se illustration) som tidigare lagts fram.

Skogsbrukets jaktgrupp, Jägareförbundet, Jägarnas Riksförbund, SSR och Sametinget lade fram ett gemensamt förslag för älgjakttiderna. Viltförvaltningsdelegationen (som berör ännu fler parter) har därefter slagit fast att förslaget ska gälla som beslut. Jaktuppehållet tas nu bort i stora delar av Norrbotten, något som är helt helt nytt.

Victoria Kärrman

Victoria Kärrman, vice ordförande JRF Norrbotten.

– Det är första gången man slopar jaktuppehållet i länet, berättar Victoria Kärrman, vice ordförande för Jägarnas Riksförbund i Norrbotten. Hon fortsätter:
– Det finns flera anledningar till detta. I många delar av länet kommer snön tidigt, och i vissa fall måste jakten avslutas på grund av snödjupet. Med ett slopat uppehåll hoppas vi kunna få en bättre älgförvaltning.

I Älvsbyn kommer vi under 2013 att ingå i det kustnära område som även under 2013 har jaktuppehåll. I området kring Kiruna förlängs jakttiden en vecka, och precis som i övriga Norrbotten (utom kusten) slopas jaktuppehållet.

 

Årets jakttider i Norrbottens län:

Rött område
Kiruna:
2 september – 6 oktober

Blått område
Gällivare, Jokkmokk, Arjeplog:
 2 september – 31 oktober

Grönt område
Pajala, Gällivare, Övertorneå, Överkalix, Jokkmokk, Arvidsjaur:
2 september – 10 november

Gult område
Fyrkanten-området, kustkommunerna:
2 – 29 september och 12 oktober – 24 november

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.