Älvsbyn 2030 – det framtidsrika samhället

06 MAJ 2013
Skrivet av :

”Det bästa med framtiden är att man inte vet vad som kommer att hända”. Med de orden hälsade visionsdagens moderator Christer Lundgren åhörarna välkomna till vad som blev startskottet för Älvsbyns kommande vision, under temat ”Älvsbyn – det framtidsrika samhället”.

Ett fullsatt kapell.

Ett fullsatt kapell.

Dagen till ära hade flertalet enhetschefer, fackrepresentanter och gymnasieskolans elevråd samlats i Folkhögskolans kapell, för att tillsammans med kommunstyrelsen, kommunens ledningsgrupp och både företagare och politiker få lyssna till fyra inspirerande och tänkvärda talare. Först ut var kommunalrådet Helena Öhlund, som i sitt inledningstal lät deltagarna ta del av den visionstext som med hårt arbete sattes redan 2005. Därefter fortsatte Öhlund med att förtydliga vikten av ett visionsarbete:

– Det är stora utmaningar vi står inför som liten kommun, både globalt och nationellt. Sverige tillhör ett land som har den bästa jämställdheten, men vi behöver arbeta mer för att nå en lika fördelning. Vi har nu en möjlighet att skapa en arena för den enskilde medborgarens möjlighet att utvecklas, och jag är glad att så många har mött upp idag.

Helena Öhlund talar.

Helena Öhlund talar.

Annika Fredriksson, VD för Swedish Lapland lät åhörarna ta del av trender inom besöksnäringen, där man ser en global reseökning. Vid undersökningar har man även sett att ordet ”Sverige” har ett högt attraktionsvärde.

– Det ligger på tionde plats i världen, mätt i attraktionsvärde, och Sverige som besöksmål ligger på 21:a plats mätt i omsättning. Ser man till destinationen Swedish Lapland är vi, näst efter Kungliga huvudstaden Stockholm, det populäraste besöksmålet för de som reser till Sverige, så här i norr finns enorm potential, menade Fredriksson. Hon förklarade också att Swedish Lapland är ett internationellt känt ord, som för resenärerna står för vacker natur och kultur, något som finns rikligt i Älvsbyns kommun.

– Ert största hot är hemmablindhet, så kom ihåg att varje plats är unik och har sin egen kultur och natur. Det skapar unika förutsättningar, avslutade Fredriksson.

Annika Fredriksson, VD Swedish Lapland.

Annika Fredriksson, VD Swedish Lapland.

Därefter talade pedagogen, journalisten och egenföretagaren Inez Abrahamsson, även ordförande i Hela Sverige ska leva, om vikten av att ha en god självbild. Genom att dela med sig av sina egna erfarenheter med en stor portion humor, fick hon deltagarna att inse att man själv bär med sig möjligheterna till utveckling.

– Den bild som jag har av mig själv, kommer att påverka din bild av mig. Du ser ju om jag är exempelvis glad, ansvarstagande och ödmjuk. Sedan kommer jag att påverkas av den bild som du får av mig – och DET kommer att påverka hela vår kommunikation, förklarade Abrahamsson och uppmanade var och en att se över den framtidsbild de har för Älvsbyn.

– Den bilden kommer att påverka hela er framtidstro. Se över om den är positiv eller negativ, för det kommer att styra vad ni kommunicerar.

Inez Abrahamsson talade om vår självbild.

Inez Abrahamsson talade om vår självbild.

Nästa talare var Älvsbyns egna Karin Bodin, VD för polarbröd, som lät åhörarna ta del av brödföretagets framtida utmaningar för en hållbar miljö.

– Vi är femte generationens brödföretagare, så vi har våra rötter djupt i Älvsbyn, förtydligade Bodin, varpå hon fortsatte:

– 98% av svenskarna och 80% av alla norrmän känner till varumärket Polarbröd och det är vi givetvis stolta över, men det gör att vi även känner ett enormt ansvar. Vi måste leverera vårt bröd på ett långsiktigt hållbart sätt.

Och med Polarbröds utmaningar i bakhuvudet, där bland annat fossilfria transporter var prioriterade gick visionsprogrammet mot sitt slut. Siste talare ut var författaren och bloggaren Lars Wilderäng som höll en föreläsning om det oljefria samhället.

Karin Bodin tackas av Helena Öhlund.

Karin Bodin tackas av Helena Öhlund.

Wilderäng tog oss med på en tidsresa, som började på 1800-talet, där de första oljefynden gjordes i Texas. Oljan pumpades upp med hjälp av mulor, kol och muskelkraft. Tidsresan förde oss sedan till nutid, där oljefynden blir mindre och mindre, till en process som är både svår och kostsam att bedriva.

Wilderäng presenterade också en lösning på hur vi i Sverige skulle kunna göra oss oberoende av fossila bränslen innan år 2030:

– Om vi lyckas bygga 90 vindsnurror per dag eller ett kärnkraftverk per vecka.

Avslutningsvis skickade dock Wilderäng in lite framtidstro till Älvsbyborna.

– Järnvägen kommer att vara er räddning, där har ni nyckeln till ett fossilfritt samhälle i framtiden.

Lars Wilderäng.

Lars Wilderäng.

Näringslivschef Pär Jonsson har länge följt Lars Wilderängs blogg, och menar på att Peak oil – det oljefria samhället har varit känt under en längre tid, kanske främst bland de stora företagen.

– Vid min föreläsning, företagsfrukosten i julgröten år 2004, informerade vi om peak oil. Dessutom informerade vi om konsumtionen i Asien. Det är ett viktigt beslutstöd för vår satsning på godsterminal i Älvsbyn, menar Jonsson.

Gymnasieskolans elevråd Vt13

Gymnasieskolans elevråd Vt 13 var också med på visionsdagen.

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.