Älgprojektet i full gång

17 MAJ 2013
Skrivet av :

älgar SLU

Nu har GPS-älgarna i Norrbottens län varit i rörelse en period. På SLU:s hemsida kan du själv följa älgarnas vandringar.

Många älgar har försetts med sändare för att kartläggas under vandringstiderna. Vi har tidigare skrivit en artikel om just detta, och nu vill vi tipsa om hur du från köksbordet kan följa populationens rörelsemönster. Positionerna publiceras med två veckors fördröjning, berättar Victoria Kärrman, vice ordförande för Jägarnas Riksförbund Norrbotten.

Under märkningen passade man också på att räkna antalet älgar i närområdet, 200 meter kring den aktuella älgen.
– Det förekom upp till tio (!) älgar på ett enda sådant område, berättar Victoria Kärrman.

Som vi tidigare skrivit, kommer projektet att pågå i minst sex år. Det finansieras av LST via älgvårdsfonden, Sveaskog, SCA, Norra Skogsägarna, Allmänningarna i Norrbotten, Statens fastighetsverk och stiftet.

Relaterat

Nytt älgmärkningsprojekt i Norrbotten
Älgforskning.se
GPS-älgarnas vandringskarta (fungerar bäst i Internet Explorer)

FOTO: SLU

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.