120 lägenheter, bio, restaurang och fitnesscenter byggs i Koler

11 MAJ 2013
Skrivet av :

Det blåser medvind i Koler. I veckan blev det klart att danska företaget Site Facility utökar antalet lägenheter från 60 till 120 redan i sommar! Dessutom har bolaget hyrt skolan som byggs om till restaurang. I samma byggnad blir det även biograf, fitnesscenter, spelrum och samlingslokaler.

– Vi ökar befolkningen i Koler från 20 bofasta till över 200 på ett par månader, skrattar Stefan Renberg, en av personerna bakom ekonomiska föreningen Villa Västan i byn.

Peter Forsberg, arbetsledare för danska Site Facility, har bråda dagar i Koler.

Peter Forsberg, arbetsledare för danska Site Facility, har bråda dagar i Koler.

Efter att ha avfolkats i ett halvt sekel vänder vindarna i Koler och Markbygden. Och detta med stormstyrka. Anledningen är bygget av den stora vindkraftsparken, som blir Europas största landbaserade, (totalt 1 101 verk) i området.

Redan den 10 juni ska de 60 första lägenheterna stå på plats. De placeras på den gamla nedlagda fotbollsplanen i byn.

– Ytterligare 60 stycken ska färdigställas till den 15 juli, berättar Peter Forsberg, arbetsledare för Site Facility.

Det handlar alltså om totalt 120 lägenheter som anländer i moduler från Danmark inom kort. Dessutom kommer många att hyra in sig i det gamla elevhemmet som numera byggts om till Villa Västan.

Thomas Eklund tror knappt det är sant att 120 nya bostäder snart står på plats i Koler.

Thomas Eklund tror knappt det är sant att 120 nya bostäder snart står på plats i Koler.

– Det är knappt man tror det är sant, säger Carl-Erik Lundström, ordförande i bygdeföreningen.

Men inte nog med detta. Danska Site Facility har dessutom hyrt stora delar av den gamla skolan, eller Vindens Hus som byggnaden i dag  kallas. Där ska köket byggas om för storhushåll.

– Vi kommer att erbjuda alla vindkraftsarbetare frukost, lunch och middag, berättar Forsberg.

Även om komforten i lägenheterna är god – enkelrum med egen dusch, toalett, Internet och TV, så vill Forsberg att tyska turbintillverkaren Enercons medarbetare ska trivas ännu bättre. Det blir nämligen även biograf, fitnesscenter, spelrum och samlingslokaler i Vindens Hus.

– De måste ha någonting att göra även på sin fritid, förklarar Forsberg.

Gänget bakom satsningen på Villa Västa, från vänster; Stefan Renberg, Ann-Helen Harnesk, Thomas Eklund, Ann-Christine Eklund och Tord Östling.

Gänget bakom satsningen på Villa Västa, från vänster; Stefan Renberg, Ann-Helen Harnesk, Thomas Eklund, Ann-Christine Eklund och Tord Östling.

Sedan tidigare finns en pilotpark med tolv verk på höjden Dragaliden några kilometer utanför Koler. Men i sommar tar bygget av vindkraftsparken fart på allvar.

– Pilotparken är ju bara en västanfläkt jämfört med det som komma skall, säger Lundström.

I sommar byggs 36 nya verk. Nästa år 72. Mer än ett vindkraftsverk i veckan ska alltså resas.

– Det här öppnar förstås fantastiska möjligheter för oss i byn, säger Thomas Eklund, som driver Villa Västan tillsammans med Ann-Helen Harnesk, Tord Östling, Ann-Christine Eklund och nämnde Renberg.

Även intresset utifrån är stort.

– Förra året besöktes vår utställning i Vindens Hus av 2 000 personer. Bara under maj har 455 personer bokat studiebesök, avslöjar Ann-Helen Harnesk.

– Sedan hoppas vi att flera av de som kommer att arbeta här fastnar för bygden och blir kvar. Vi har ju en fantastisk natur runt knuten, säger Thomas Eklund.

Pilotparken på Dragaliden - bara en västanfläkt av det som komma skall.

Pilotparken på Dragaliden – bara en västanfläkt av det som komma skall.

En del av satsningen lär komma Älvsbyn till godo. Inte  minst genom arbetstillfällen och ökad handel.

– Vi vill så långt det är möjligt använda oss av lokal arbetskraft och lokala företag, säger Peter Forsberg.

Och Thomas Eklund betonar:

– För oss i Koler är Älvsbyn hemmaplan – även om vi formellt ligger i Piteå kommun. Det är närmare till Älvsbyn. Dessutom är vägen mycket bättre!

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.