SVT 50 år i länet

10 APR 2013
Skrivet av :

Sveriges Television 50 år i länet, 1963 etablerades den första tv-redaktionen utanför storstäderna i Luleå och på tisdagen bjöd RTPK (Radions och Televisionens PensionärsKlubb i Luleå) på ett urval av de tv-produktioner som gjordes i Luleå under de första 25 åren (1963-1988).

Under hela tisdagen bänkade sig publiken i Lilla salen i Kulturhuset i Luleå, för att se produktioner från 1963 och framåt där många kända namn som KG Svensson, Eric Forsgren, Per-Åke Blidegård, Putte Palm, Olle Hallberg, Gardar Sjödin, Torsten Åhlander, Lennart Nylander passerade revy.
De var de som satte norrland på Tv-kartan där svensk Tv tittare fick uppleva en bra bit av Sverige. Några av de kända produktioner från dessa år är Byn som försvann, Lappmarksdoktorn och Leva vid havet som drog full salong när de visades under tisdagen.

Mellan varje inslag berättade Torsten Åhlander distriktschef vid SVT Luleå från det TV2 starten 1969 till 1985 i dag 83 år gammal och Gardar Sjödin fotograf  fram till 2005 idag 73 år, tillsammans på ett väldig smakfullt sätt om strapatser, sina gamla kollegor och vänner som gått bort under åren.  Torsten Åhlander berättade även glatt om RTPK om (Radions och Televisionens Pensionärs Klubb I Luleå) och beskrev den som väldigt liten klubb men fylld av oerörd mycket Kulturhistoria för hela Sverige.

För oss Älvsbybor kan nämnas att Torsten Åhlander är en känd och aktiv kulturperson i byn Arvidsträsk där han har sin sommarstuga som är hans fasta plats under stor del av året.  I publiken kunnde vi även se ett flertalet äldre Älvsbybor som njöt och minns när Tv:n kom till Byn.

Fakta:
Byn som försvann.
Ett reportage av Eric Forsgren från 1963 kring utbyggnaden av Lule älv. Innehåller bl a ett klassiskt avsnitt där den intervjuade plötsligt reser sig
och går bort för att hämta in kor på rymmen men om en stund återvänder och intervjuen fortsätter!

Lappmarksdoktorn.
Vi möter Einar Wallquist, legendaren, läkaren. konstnären och skaparen av Silvermuseet i Arjeplog. Ett program av Bertil Hedlund från 1965

Leva vid havet.
En prisbelönt film från Luleå skärgård av Gardar Sjödin; foto; Putte Palm, ljud och Göran Emerius, redigering. 1989

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.