Stort Konstkollo i sommar

09 APR 2013
Skrivet av :

Älvsby Folkhögskola i samarbete med Norrbottens Läns landsting, Älvsby Kommun, Sparbanken nord, med stöd från Boden, Jokkmokk och Kiruna kommuner kommer att under tiden 1-6 juli att arrangera ett Konstkollo för 60 ungdommar mellan 13-17 år från hela länet. Bara Norrbottens Läns landsting satsar 145 000 kronor i projektet, som kommer att drivas 3 år.

Idén föddes för ca ett år sedan av Monica Johansson från Älvsby Folkhögsola, som rätt fort fick tag i Klas Hällerstrand konstkonsulent vid NLL, därefter har det mesta gått fort och störningsfritt. Deta Konstkollo blir nog det största någonsin i Norrbotten med så många inbjudna. – Om det kommer 60 ungdommar till det första Konstkollot så blir vi nöjda, redan nu har överåriga gjort förfrågningar om att få delta säger Monica Johansson.

20130408_konst_006

På måndagen pressenterades sommarens Konstkollo av Fr.v Monica Johansson, Emmeli Lindgren, Lena Ylipää, Anja Persson och Klas Hällerstrand.

Just nu har man startat upp inbjudningsfasen genom samarbete med skolorna i länet som också kommer att få besök för mer information om Konstkollot. Själva Konstkollot kommer att vara förlagt på Folkhögskolan men den dagliga verksamheten kommer att vara ute i kring Älvsbyn och hos en del företag som erbjuder materiel som kan utveckla det konstnärliga ådran.

Tanken är att 13-17 åringarna skall få göra det man tycker om som att teckna, fota, filma, filosofera, agera, skulptera, fnula, modellera, mäla, sljöjda, klottra… Vissa delar av Konstkollot hålls även i verkstadsform, där Video-foto & animation, Måleri & Teckning, Skulptur & Installation samt Performance & landart står som teman. Hela Konstkolloveckan avslutas med en utställning och jättefest på Galleri K och Lomtjärnsparken för allmänheten.

För ungdommarnas del kostar Konstkollot 1600:- som då är kostnader för logi och mat, i övrigt ingår allt.

Till Älvsby Konstkollo har man knytit konstnärerna Johannes Blomqvist, Sara Edström, Anja Persson och Lena Ylipää. Ledare under lägret blir Elin Emanuelsson, Emmeli Lindgren och Seija Palosaari. Klas Hällerstrand konstkonsulent vid NLL och Monica Johansson från Älvsby Folkhögsola är Projektledare.

Nämnas kan att veckan före genomförs även ett stort Dansläger på Älvsby Folkhögskola, så det händer mycket för ungdommar i Älvsbyn i sommar.

Mer info

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.