Slutet på oljesamhället- öppen föreläsning

22 APR 2013
Skrivet av :

I samhällsupplysningssyfte har Folkpartiet i Älvsbyn bjudit in Lars Wilderäng för att föreläsa om ”Slutet på oljesamhället”.

– Föreläsningen är gratis och vi hoppas att så många Älvsbybor som möjligt tar sig tid att delta, vi behöver alla tänka igenom de utmaningar som vi står inför, säger Rikard Granström, FP.

Folkpartisten Rikard Granström hoppas på fullsatt föreläsning.

Folkpartisten Rikard Granström hoppas på fullsatt föreläsning.

 

Föreläsningen kommer att handla om vårt framtida samhälle med begränsade tillgångar till fossila bränslen. Åhörarna kommer att få inblick i vad Peak-Oil innebär, vilka effekter vi kan förvänta oss av Peak-Oil på global, nationell och lokal nivå och hur vi måste anpassa vårt samhälle för att kunna vidmakthålla en hög välfärd.

– Vi behöver ställa oss frågan: Hur konsumerar jag? Kan jag göra medvetna val?Det handlar om att att göra ett praktiskt ställningstagande som påverkar framtiden, menar Granström.

Föreläsaren Lars Wilderäng driver bloggen Cornucopia, Sveriges största blogg inom finans, ekonomi och miljö, samt en av de största inom politik.

Föreläsaren Lars Wilderäng driver bloggen Cornucopia, Sveriges största blogg inom finans, ekonomi och miljö, samt en av de största inom politik.

En stor del av våra moderna samhälle bygger på utnyttjandet av fossila bränslen. Olja, kol och naturgas ger inte bara drivmedel till våra bilar, de värmer också upp våra hus och omvandlas till elektricitet i kraftverk för att driva maskiner av alla de slag. Sett i ett globalt perspektiv är fossila bränslen den vanligaste energikällan i hela världen, däremot har vi i Sverige haft lyckan att kunna nyttja vattenkraft i stor utsträckning. Faktum kvarstår dock att nästan hela vår trafik är beroende av fossila bränslen.

Förr eller senare kommer denna energikälla att ta slut, och forskare spår att oljeproduktionstoppen ”Peak-oil” redan är nådd, det vill säga den tidpunkt när den maximala råoljeproduktionen är uppnådd, varefter produktionen kommer att minska tills den hanterbara oljan i praktiken tagit slut. Enligt Lars Wilderäng innebär det, att för ett importland som Sverige har vi cirka tjugo år på oss att hitta tänkbara alternativ innan vi slutar använda olja.

– Det här innebär att vi måste tänka till, menar Granström och uppmanar:

– Kom på föreläsningen, det är väl investerad tid.

PLATS:

Biosalongen på Forum

Måndagen den 29/4 – 2013

kl 16:30 till 17:30.

Föreläsningen är gratis för allmänheten, alla som ryms får komma, ingen anmälan, först till kvarn!

Här hittar ni Lars Wilderängs bloggBlogg:

http://cornucopia.cornubot.se/

Exempel på artiklar om energi:

http://cornucopia.cornubot.se/search?ie=UTF-8&q=2030

 

 

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.