Polisen övervakar illegal jakt

02 APR 2013
Skrivet av :

Den illegala jakten på rovdjur som varg, björn, järv, lodjur och kungsörn är ett växande problem som ökat de senaste åren och därför kommer under våren polisen i Norrbotten att intensifiera övervakningen i fjällen.

Den illegala jakten och förföljelsen av exempelvis kungsörn är nu så stor att den hotar artens existens i Sverige, visar en rapport som Världsnaturfonden gjorde förra året. Av 503 undersökta kungsörnar hade minst 72 procent dött av mänskliga aktiviteter.

Rovfågelsägg har ett stort samlarvärde och det finns en internationell handel med illegala ägg.

– Men det går att komma åt den här brottsligheten. Nyligen åtalades tre män för systematisk plundring av fågelbon i Stekenjokk i Jämtland, efter en lång och komplicerad utredning där flera myndigheter samverkade, säger Peter Wallerström, som är utredare på miljöbrottsenheten vid polismyndigheten i Norrbotten.

– Det handlar inte bara om att de skjuts. Det förekommer även att fåglarna förgiftas och att man river deras boplatser för att komma åt äggen.

Sedan 2006 har antalet anmälda illegala jaktbrott ökat med närmare 400% visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Och brotten är svåra att utreda.

– Ofta försvinner djuren och ingen har sett någonting. Vi är väldigt beroende av vittnesuppgifter och tips för att kunna utreda dessa brott, säger Peter Wallerström.

En av de metoder som myndigheterna använder i kampen för att minska den illegala jakten på rovdjur är förbättrad samverkan.

– När det dyker upp ett fall samarbetar vi inom polisen bland annat med åklagaren, Naturvårdsverket, Statens veterinärmedicinska anstalt och Länsstyrelsen.

– Ett annat sätt är att vi visar oss mer ute på fältet. Och det kommer vi att göra nu under våren. Vi hoppas också att allmänheten tipsar oss om platser vi bör besöka eller om annat som vi bör veta. Jag hoppas att norrbottningarna är uppmärksamma nu under påsken och att de hör av sig till oss vid polisen om de ser eller hör något som verkar misstänkt. Man kan ringa 114 14 och lämna tips, säger Peter Wallerström.

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.