Nyinvestering på plats

07 APR 2013
Skrivet av :

En mycket nöjd Ulf Nilsson brandinspektör/insatsledare vid Räddningstjänsten i Älvsbyn visar glatt upp den nya släck- och räddningsbilen typ BAS 1 som idagarna levererats. För 3 miljoner sker nu ett lyft på fordonssidan och vi får möjlighet att få med oss allt då det händer något, men även att vi nu kan öka tillgänglighet vid service och underhåll som måste ske på annan ort.

– Den här investering var en nödvändighet, säger Ulf Nilsson. Tekniken springer ifrån oss varje dag och i en räddningstjänst måste man var offensiv hela tiden. Själva upphandlings och inköpsprocessen har gått smidigt och nästan på dagen till leverans och nu kan vi börja utbilda personalen och bygga upp hela vår fordonspark till att möta dagens krav.

Den nya bilen är byggd på ett Scania-chassi med 360 hk motor med luftfjädring bak och påbyggnaden är i natureloxerad aluminium med 8 luckors av typ BAS 1 DL som levererats från Autokaross Rescue System i Floby. Den tar med sig 3 000 liter vatten och 400 liter skumvätska. Den har en mittmonterad pump W. Ruberg R30 med en kapacitet av 3.000 l/ min vid 10 bar, ett dieseldrivet el-verk finns monterat på taket där även en stor tydlig elektrisk varningstavla kan hissas upp för att visa Olycka, allt styrs via ett CanBus styrsystem längst bak i skåpet eller från förarhytten. Viss övrig plats för stegar och skymande utrustning finns det också på taket.

Då det är en kombinerad släck- och räddningsbil så satsar man även på eldrivna klippverktyg eDRAULIC från LUKAS Hydraulik i Tyskland som är enklare att handha då man slipper hydralslangar och klumpiga hydralpumpar att släpa på. I fronten på den nya bilen finns även en eldriven tungbärgningsvinch med fjärrstyrning och tillbehör. Det nya moderna radiosystem RAKEL överför geografiskt adress från SOS Alarm till GPS systemet i bilen där föraren vägleds närmaste väg till en händelse.

Ulf Nilsson bjuder även oss på en åktur med den nya bilen som är både tyst, mjuk och smidig. – Den är nästan lättare att köra den än en personbil säger Ulf då vi åker upp till Kaniskorsninge för att vända. Om ca två månader skall all personal vara utbildad på fordonet och den är då inne i det skarpa arbetet inom räddningstjänsten.

Fakta om Räddningstjänsten
I Älvsbyn finns en huvudstationen i Älvsbyn och en mindre station i Vidsel.

Det finns 3 heltidsanställda.
Det finns för tillfället 41 deltidsbrandmän, varav 3 kvinnor fördelade på fyra jourgrupper på stationerna i Älvsbyn och Vidsel.
Älvsbyns kommun köper tjänsten räddningschef från Piteå kommun.

Sedan 2002 är Älvsbyn med i ett samarbete inom räddningstjänst i Luleå, Boden, Piteå gällande fyra områden: operativ räddningstjänst, intern övningsverksamhet, förebyggande verksamhet och inköp.
När olyckan är framme så är det alltid närmaste kår som åker, oavsett kommuntillhörighet. Den som drabbats av olyckan får alltså en snabbare hjälp.

Länk till bilens tillverkare

 

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.