Nästan full pott och vilken DM lycka

24 APR 2013
Skrivet av :

Uppdaterad: På lördagen genomfördes Distriktsmästerskap i gymnastik för ungdomar och seniorer i Artistisk Gymnastik på Älvsbyvärken. Det blev ett mästerligt Senior DM resultat, för bland de 10 bästa i DM:et återfanns 8 Älvsbygymnaster. På lag sidan var det också full pott tre Älvsbylag på de tre första platserna. Det var inte utan att man såg hur Brittmari Åberg tävlingsansvarig för Älvsbygymnasterna verkligen njöt.

20130420_DM_269

Linnea Åberg funderar och mamma Brittmari njuter av framgångarna för Älvsbygymnasterna i bakgrunden

DM 1:a Linnea Åberg 42.70, 2:a Jenny Knuts 40.30, 3:a Kajsa Sundqvist 39.15, 4:a Anna Nilsson 38.35, 5:a Elin Bergvall 38.15, 6:a Kajsa Söderberg 37.60, 8:a Elin Lundström 31.85 och 10:a Elise Pettersson 27.55. Lag Damer 1:a Linnea Åberg, Jenny Knuts och Kajsa Sundqvist 122.15. 2:a Anna Nilsson, Elin Bergvall och Kajsa Söderberg 114.10. 3:a Elin Lundström och Elise Pettersson 59.40. Alla från Älvsbygymnasterna.

Närmare 90 gymnaster från Kiruna, Arvidsjaur, Älvsbyn, Luleå och Umeå var anmälda till helgens tävlingar. Till U-DM för flickor är 60 anmälda, U-DM för pojkar 13 anmälda och Senior-DM 14 anmälda. Vid Senior-DM koras segrare i mångkamp där man räknar ihop totalpoängen för alla redskap, grensegrare där bäst poäng på respektive redskap rangordnas samt lagsegrar där de tre bästa mångkampspoängen från klubbens gymnaster räknas ihop till lag.

Uttagning till svenska Barentslaget för flickor sköter den Tekniska Kommittén i Kvinnlig Artistisk Gymnastik inom GF Norr om. Det vanligaste är att man ser till resultaten på DM och väljer ut vilka som får representera Sverige vid landskampen. Årets Barentskamp arrangeras i Älvsbyn 25:e maj. I årets Barentskamp kommer även pojkarna att ställa upp med ett något decimerat lag uttagna av samma Kommitté.

Det uttagna kvinnliga laget till barentskampen är:
 Linnea Åberg, Jenny Knuts, Anna Nilsson, Elin Bergvall, Kajsa Söderberg.
Här är Brittmari ord av tävlingen:
Medaljregn över Älvsbyn

Samtliga medaljer vid senior-DM gick till Älvsbyns duktiga gymnaster. Vid ungdoms-DM plockade Carmen Efverström hem ett silver i klassen Steg 2 medan Frida Engman och Embla Lundström tog silver respektive brons i Steg 3. En bra dag för Älvsbygymnasterna som även hade med flera gymnaster som tävlade för första gången!

Drygt 80 gymnaster ställde upp under lördagens Distriktsmästerskap i artistisk gymnastik för seniorer och ungdomar. Tävlingen som arrangerades av Älvsbygymnasterna lockade deltagare från Kiruna, Arvidsjaur, Luleå, Älvsbyn och Umeå. Av de tolv flickor som startade på senior DM kom åtta från Älvsbyn.

Linnea imponerade på unga gymnaster Segrade gjorde 13-åriga Linnea Åberg, Älvsbygymnasterna, som tog fem guld och ett silver. Hon möttes av storögda unga Lulegymnaster när hon vid prisutdelningen fick gå fram om och om igen för att hämta guld i både mångkamp, hopp, barr, bom och lag, samt ett silver i fristående. Tvåa respektive trea kom klubbkamraterna Jenny Knuts och Kajsa Sundqvist som även de kammade hem ett flertal medaljer. Fjärde, femte och sjätte plats gick också till Älvsbygymnasterna genom Anna Nilsson, Elin Bergvall och Kajsa Söderberg. På åttonde respektive tionde plats kom Älvsbygymnasternas Elin Lundström och Elise Pettersson.

Fler medaljer till Älvsbyn Vid UDM startade de yngre deltagarna. Tre av Älvsbygymnasternas flickor tävlade för allra första gången och gjorde det riktigt bra. Av de som tävlat förut gick det allra bäst för Carmen Efverström som tog silver i Steg 2, samt för Frida Engman och Embla Lundström som tog silver respektive brons i Steg 3.

Men allt kan inte mätas i medaljer. Gymnastik handlar om så mycket mer än det. Det handlar om att träna på och kämpa för och sedan klara av något man inte klarat av förut. 8 åriga Hanna Andersson som tävlade på Steg 2 berättade stolt att hon hade klarat ”handstående fall till brygga” på tävlingen och hon var jättenöjd med det!

Vid tävling på stegserierna presenteras endast medaljörerna och övriga deltagare slutar på en gemensam fjärdeplacering. Älvsbygymnasterna hade inga deltagare på pojkarnas UDM.

Tävlade om platser i Barentslaget Senior-DM fungerade även som en uttagning till det svenska Barentslaget. Älvsbygymnasternas Linnea Åberg, 13 år, Jenny Knuts, 14 år, Anna Nilsson, 19 år, Elin Bergvall, 18 år, och Kajsa Söderberg, 14 år, blev uttagna och kommer att få representera Sverige vid Barentskampen i Älvsbyn den 25:e maj.

TEXT: BRITTMARI ÅBERG   2013-04-22

Resultat DM (Klicka på bilden)
20130420_resDM_tot

Resultat Lag (Klicka på bilden)

20130420_resDMlag_tot

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.