Låt oss presentera Bodil

Hon är en väl bevarad sextiotalist, extremt smal och lite överkurvig på de kvinnliga delarna. Dessutom ödmjuk och tystlåten. Kanske rent utav lite likgiltig. Men hon har traktens häftigaste outfit. Vi pratar om Bodil, skyltdockan som bor i Gårdings skyltfönster.

 

Det hela började med en tapetkampanj. För att väcka kundernas intresse ville Gårdings butiksbiträde Johanna Borgenstål hitta på något ovanligt. Någonstans inom henne växte en bild av designade kläder av coola tapetmönster fram.

Jag vet inte om jag har sett det och snappat upp inspirationen därifrån, eller om det är min egen idé, berättar Johanna och fortsätter;

– Men jag tänkte att det vore snitsigt. Sedan kom jag på att det låg en gammal skyltdocka, visserligen i delar, nere i källaren så jag hämtade upp den och vek och häftade ihop några kläder.

Johanna Borgenstål skapar en snitsig retrolook på skyltdockan Bodil.

Johanna Borgenstål skapar en snitsig retrolook på skyltdockan Bodil.

Resultatet blev minst sagt uppseendeväckande, folk kom in i butiken och frågade vem som hade gjort de läckra kläderna, och gav givetvis beröm till Johanna för hennes kreativitet. Sedan dess har det hunnit bli en garderob med sex stycken klädbyten; några nya tapetkampanjer stod för inspiration till tre uppsättningar, sedan fick hon en påskklädsel, bröllopsklädsel och så den nya retrolooken.

– Däremellan har hon hunnit vara Bond-brud också, skrattar Johanna.

Johanna har alltid varit intresserad av att skapa och designa saker.

Johanna har alltid varit intresserad av att skapa och designa saker.

Intresset att designa kläder har Johanna burit med sig hemifrån. Hennes mamma Britt var en duktig sömmerska och sydde ofta kläder till sina sex barn när de var små. Hon passade även på att uppmuntra Johanna och hennes syskon att designa egna mönster, något Johanna uppskattar idag.
- Det gav mig ett intresse som jag burit med mig under åren, sedan har min syster som är syslöjdslärare hjälpt mig att få till rätta tekniken.

Under gymnasieåren läste Johanna Estetiska programmet Konst- och form, med drömmen om att bli en erkänd konstnär eller designer. Men någonstans på vägen gav hon upp målet och började tänka i nya banor.

– Jag kom på att det finns så många onödiga prylar och jag ville inte tillföra samhället några fler, förklarar hon sakligt.

Men drömmar och visioner finns fortfarande, närmast till hands vore det att vidareutbilda sig till dekoratör, för det där med att göra kreativa skyltfönster är något hon fattat tycke för.

Det vore ett riktigt drömjobb, förklarar Johanna, men är noga med att förtydliga att hon trivs på sin nuvarande arbetsplats och de arbetsuppgifter hon har idag inkluderar ju lite butiksskyltning.

– Det är jättekul för oss att ha tillgång till Johannas kreativitet, det är ju inga tråkiga standarskyltningar hon gör, berömmer Jon Lundberg en av delägarna till Gårdings järnaffär.

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.