Blev inlåst i sin jordkällare

15 APR 2013
Skrivet av :

Att en dörr går i baklås låter ju inte så farligt, man kan ju alltid klättra ut genom ett fönster om olyckan skulle vara framme. För 54-åriga Inger Johansson i Nygård hände scenariot inne i hennes jordkällare och där fanns just inga fönster att tillgå.

Inger Johansson hade ganska nyss installerat en ny dörr till sin jordkällare, Polarkällaren, men dörrmakaren hade vid installationen glömt att sätta i dörrvredet, något som Inger missade när hon glad i hågen smällde igen dörren bakom sig.

– Men jag var viss om att överleva. Det fanns ju både glögg och rå potatis att tillgå, säger Inger med glimten i ögat.

Inger Johansson blev inlåst i sin jordkällade när dörren oväntat gick i baklås.

Inger Johansson blev inlåst i sin jordkällade när dörren oväntat gick i baklås.

Mobiltelefonen hade hon i fickan, men den hade låg batterinivå och dålig täckning.  Kjell däremot låg och sov i godan ro inne på Ingers soffa och hade dessvärre glömt sin telefon hemma.

För att få täckning på telefonen ställde sig Inger på tå, tryckte örat mot dörren och lyckades till slut få fram ett samtal till grannen.

– Men jag nådde bara deras telefonsvarare, det var ju inte mycket till hjälp, suckar Inger, som därefter kom på att ringa på sin egen hemtelefon i hopp om att väcka den sovande mannen.

– Den hade jag ju kopplad till min egen mobiltelefon, blev jag påmind om ganska omedelbart.

I sista stund lyckades Inger nå fram till en undsättare, sedan laddade telefonens batterier ut.

Inger hade visserligen ett planerat utbrytningsförsök på lut, ifall instruktionerna till undsättaren inte nått fram.

– Man har ju sett på film, säger hon och fortsätter:

– inne i jordkällaren hade jag en parkbänk. Den kunde jag ju alltid använda som murbräcka. I min fantasi såg jag mig själv rusa med bänken i blint raseri och baxa sönder dörren. Jag frågade min särbo efteråt om han hade letat efter mig där i jordkällaren, men han svarade ”Aldrig. Du sa ju att du skulle till Älvsbyn”.

Och i Älvsbyn hade Inger varit. Först. När hon sedan inte lyckats väcka den Törnrosasovande mannen hade hon gått ut till jordkällaren.

– Hade jag inte haft min mobiltelefon på mig då hade jag nog suttit kvar ett bra tag och tuggat råpotatis och druckit glögg.

Slutet gott och allting gott, brukar man ju säga. Och för Ingers del tror jag att det smakar mycket bättre med att dricka glöggen varm till jul.

 

FOTO: Sterling Nilsson

Inger njuter i solskenet utanför jordkällaren.

Inger njuter i solskenet utanför jordkällaren.

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.