Fotbollsdomare – ett roligt och välbetalt sommarjobb

18 APR 2013
Skrivet av :

Alexander Lindqvist är bara 17 år gammal men redan en omtyckt och respekterad fotbollsdomare. Och han uppmanar idrottsintresserade ungdomar i Älvsbyn att utbilda sig. Redan som 15-åring tjänade Alexander 32 000 kronor på att döma.
– Ett bra och roligt sommarjobb, konstaterar Alexander.

Alexander rekommdenderar fotbollsintresserade ungdomar i Älvsbyn att utbilda sig till domare.

Alexander rekommenderar fotbollsintresserade ungdomar i Älvsbyn att utbilda sig till domare.

I dag berättar han om livet och möjligheterna inom det uppmärksammade ut utsatta yrket. Alexander, från Piteå, rekommenderar älvsbyungdomarna att ta chansen när ÄIF ordnar domarutbildning.

Vad är det bästa med att döma?
– Jag älskar fotboll. Det är oerhört roligt att få hålla på med fotboll även fast man är dålig på att spela själv. Ett bra sätt att hålla igång och knyta kontakter, lära känna folk och härliga människor. Du tjänar ju även en extra slant, dock skulle jag döma även om vi hade väsentligt mindre betalt.

Hur är det ekonomiskt som domare?
– Det blir en ganska bra slant. Jag försöker att öronmärka dessa pengar till något kul. Kanske en Stockholmsresa med kompisarna. 2011 tjänade jag cirka 6 000 kronor i månaden och 32 000 kronor totalt. En hel del pengar på att döma fotboll.

Hur klarar du dig utan körkort?
– Jag klarar mig bra. Vi samåker till de flesta matcherna,  jag har så schyssta kollegor.

Alexander 1

Är det tufft att vara domare?
– Så länge man är fokuserad och har distans till dömandet är det lugnt. Pondusen är det viktigaste du bär med dig som yngre, det absolut viktigaste och du skall klara av rollen. Det gäller att ha rätt attidyd och alltid visa vem som bestämmer i den första delen av matchen. Sätta sig i respekt på en gång. Eftersom jag är så ung och inte har rutinen får jag ta fram andra sidor. Jag tycker att jag klarardet bra och därför älskar jag det jag gör.

Du är inte hatad som domare?
– Nej, oftast har du en oerhört bra dialog mellan tränare och spelare. Om inte annat är det en skön stämning mellan alla domare. Framförallt med de äldre inblandade, de har bra och fräcka historier att dela med sig av.

Hur många matcher dömer du per år?
– Jag dömer cirka tre uppdrag i veckan under en säsong. 2011 hade jag knappt 60.

Vad får ni för hjälp för att utvecklas?
– Vi har observatörer som hjälper oss. (En kunnig person som sitter på sidan av planen och bedömer hur du är som domare) De flesta är oerhört duktiga och pedagogiska. Där det finns en hel del folk som vill hjälpa oss yngre att bli bättre och lyckas. Jag personligen träffar Anders Sandle som hjälper oss domare i herr fyran. Han är oerhört duktig.

Vilka steg/ utbildningar har du gått?
– Jag har gått steg 2 och 1/2. (Totalt finns 5 steg som domare) Detta steg tog jag nyss under en cup i Luleå då de samlar potentiella domare för divison fyra herrar. Där fick vi provdöma matcher som bland annat Anders Sandle observerade. Beroende på prestationen fick du möjligheten att göra provmatcher under våren i herr fyran.

– Det är ett stort hopp mellan division fyra och tre. Spelet är betydligt mer fysiskt i herrtrean och det går betydligt fortare. Jag känner personligen att jag vill vara kvar och etablera mig.

Vad är ditt mål med dömningen?
– FIFA hade varit otroligt roligt, berättar Alexander och skrattar.
– Var bland annat nyligen och lyssnade på Jonas Eriksson, vilket var oerhört inspirerande. Verkligen något utöver det vanliga. Tänk dig själv att få resa runt i europa och döma fotboll. Helt klart något jag skulle kunna tänka mig.

Vad är en bra domare för dig?
– För det första ska du ha den sociala kompetensen. Sedan är det viktigt att kunna föra en dialog, även känna bedöma då du ska ha dialog och monolog. En bra domare ska vara vältränad och inte lunka i mittcirkkeln hela matchen. Spelarna lägger trots allt ner tid på sin träning och då ska vi också göra det. Det är även oerhört viktigt att vara tydlig så inga missförstånd uppstår vid enkla situationer. Dock är kommunikationen det abslut viktigaste.

– Det jag oftast saknar bland många domare är dialogen. Att epka och skrika leder ingen vart. Jag försöker visa tidigt att spelarna kan prata med mig, jag är ingen övergud som ska visa att jag har rätt i allt. Spelarna förstår att du som domare kan ha fel, men då är det viktigt att du har rätt attityd.

Berätta om din bästa domarupplevelse?
– Under sommaren 2011 fick jag ett stupendium av Piteå summer games. Jag fick som domare åka ner till spanien och döma en cup under påsken. I och med stipendiet fick jag både boende, flyg och mat. Det var riktigt häftigt. Hotellet låg i Salou utanför Barcelona och servicen jag fick var bortom all kritik. Dock hade jag tur att jag kunde behjälplig spanska, för domarna där kunde ingen engelska. Jag såg en oerhört stor skillnad i traditionen och kulturen om man jämför med Sverige. Bland annat försegick mycket fula beteenden bland spelarna, exempelvis sprang alltid spelarna/motstådarna och ställde sig direkt framför bollen på frisparkar. Detta var helt naturligt och inte en enda person, varken spelare, ledar eller publik klagade på detta. När det händer i Sverige ropar nästa halva laget gult kort. Maskar gör dom också.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.