Det våras för parkarbetarna i Älvsbyn

24 APR 2013
Skrivet av :

Gräsklippning och blommor är en sak. Snö och kyla en annan. Men för vissa finns en gemensam faktor. Exempelvis parkarbetarna i Älvsbyn.
– Jag trivs fantastiskt bra. Ett bra jobb, tycker Tommy Bergdahl, som vintertid arbetar på Kanis men som under våren och sommaren, tillsammans med sina arbetskollegor, får Älvsbyn att blomstra och grönska.

Det är dags att byta skapelser i snö mot blomrabbater och grönskande gräsmattor för bland andra; Tommy Bergdahl, Simon Eliasson och Lennart Lindvall.

Det är dags att byta skapelser i snö mot blomrabatter och grönskande gräsmattor för bland andra; Tommy Bergdahl, Simon Eliasson och Lennart Lindvall.

Han har ett minst sagt kontrastrikt arbete. Sommaren handlar om gräsklippning och planteringar. Vintertid ska skidbacke och längdspår pistas.
– Och det är svårt att välja vad som egentligen är bättre. Självklart vill man va ledig på sommaren men gräsklippning och planteringar är också bra. Vi har ett varierande och fritt jobb. Jag arbetade tidigare på industri men skulle inte vilja byta tillbaka. Detta är rena drömmen.
Han trivs också med sina kollegor.
– Vi vet ju vad som behöver göras och de flesta har lång erfarenhet. Så vi sköter oss själva till stor del.

Birger Seger har pistat klart för säsongen liksom Tommy Bergdahl.

Birger Seger har pistat klart för säsongen liksom Tommy Bergdahl.

Vintertid återfinns Bergdahl med sina kollegor på Kanis. Det är en plats han trivs på.
– Jag kör mestadels skidspåren så får andra ta hand om pisterna.
Men som ”pistvakt” får han i bland ta hand om det mesta. Inte minst service i liftstugan och skiduthyrningen.
– Vi fungerar ju som lite allt-i-allo. Men det är kul. Jag gillar kontakten med gästerna på Kanis och försöker bjuda på det lilla extra.
Bergdahl hoppas också att Kanis utvecklas till ett ”skidparadis”.
– Fler och fler hittar hit. Jag hoppas verkligen att alla som besöker oss är nöjda. Det har ju hänt en del saker poå senare år. Vi har snökanoner, en hoppark, renoverad servicebyggnad, ny liftstuga och en restaurang som fungerar bra.
Större planer finns.
– Vi får hoppas att de förverkligas. De nya husvagnsplatserna bland träden är ju så mycket mysigare än de tidigare på parkeringen. Hoppas ännu fler hittar hit.

Nu väntar en blomstrande tillvaro för parkarbetarna i Älvsbyn.

Nu väntar en blomstrande tillvaro för parkarbetarna i Älvsbyn.

Är du själv trädgårdsintresserad?
– Ja, jag tycker om det men inte överdrivet.
Vad tycker du om vinterarbetet då?
– Bra. Som jag tidigare sagt, det är kul och varierande.
Ni brukar ju ibland överraska med dekorationer och utsmyckningar. Något som blivit uppskattat.
– Det är kul att små saker värdesätts, som exempelvis häxor till påsk och tomtar till jul. Synd bara att en del dekorationer förstörs.
Parkarbetarna i Älvsbyn är anställda av Älvsbyns Fastigheter. Det innebär stundtals att de även kallas in till andra uppdrag, som plattsättning och snickerier.
– Men det visar ju också på variationen i vårt arbete…

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.