Älvsbyn årets klättrare i företagsklimatet

23 APR 2013
Skrivet av :

kommunhuset vinter

I den senaste undersökningen om företagsklimat är Älvsbyn, den kommun som ökat sina betyg mest i Norrbotten!

Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner presenterades idag. Älvsbyns kommun har på ett år klättrat hela 68 (!) placeringar, och kniper därför platsen som årets klättrare i Norrbotten! Jämför detta med länets högst placerade; Luleå som klättrat 59 steg.  Älvsbyn tog plats 117 av landets totalt 290 kommuner.

Drygt 1350 företagare i Norrbotten har under hösten deltagit i undersökningen där de fått sätta betyg på företagsklimatet i sin kommun. Svenskt Näringsliv har gjort undersökningen varje år sedan 1999.

Jan-Olov Nordström, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten

Jan-Olov Nordström, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten

– Enkätsvaren är ett utmärkt verktyg för en kommun att få en uppfattning om vilka attityder ortens företagare anser sig möta, säger Jan-Olov Nordström, regionchef Svenskt Näringsliv i Norrbotten.

Det goda klimatet märks på tilltron till ledande politiker och tjänstemän i kommunen, en god dialog mellan kommunledningen och det lokala näringslivet. Dessutom ska information från kommunhuset  löpande gå ut till det lokala näringslivet.

Ett gott företagsklimat är oerhört viktigt, utan detta riskerar kommunen att fastna i en ond cirkel av arbetslöshet och utflyttning. I förlängningen leder detta till krympande resurser för konsumtion, både privat och offentligt.

Förutom Älvsbyn trivs företagarna allt bättre i Jokkmokk, Kalix, Luleå, Överkalix och Övertorneå. Företagsklimatet har dock inte gått framåt i alla länets kommuner; Boden är tyvärr årets stora förlorare. På viktiga parametrar som tilltro, dialog och information tappar man stort i förtroende hos det lokala näringslivet.

Älvsbyns kommun använder, precis som cirka 60 procent av landets kommuner, Svenskt Näringslivs studier och ranking av företagsklimatet som ett mått på utvecklingen.

Läs mer om länets kommuner på www.foretagsklimat.se.

FOTO KOMMUNHUSET: Älvsbyns Kommun, Peter Lundberg
FOTO JAN-OLOV NORDSTRÖM: Svenskt Näringsliv

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.