Världen släcker för en ljusare framtid

23 MAR 2013
Skrivet av :

Det är inte bara Älvsbyn just nu som släcks ner i dag. Från Kaknästornet till Sydneys Operahus, Turning Torso till Taffelberget, Kungsportsavenyn i Göteborg till Empire State Building i New York – och Stockholms slott till Buckingham Palace. Ja, en lång rad av världens mest välkända landmärken deltar tillsammans med en miljard människor i WWF Earth Hour 2013.

Idag, lördag den 23 mars klockan 20.30–21.30 släcker världen ljuset för en ljusare framtid – tidzon efter tidzon – under WWF Earth Hour 2013. Fler än 150 länder deltar och Palestina, Tunisien, Galapagos, Surinam, Franska Guayana, St Helena och Rwanda deltar för första gången. Earth Hour är en manifestation som uppmanar världens ledare att agera i klimatfrågan. Och mer än så – i samband med Earth Hour väljer också många att agera mer klimatsmart.

Förra året medverkade var annan svensk, hur många från Älvsbyn står oklart, men av engagemanget på Facebook verkar flera älvsbybor förbereda sig för manifestationen.

EH_60+_LOGO_EPS_LARGE

– Klimatförändringarna är utan tvekan det största hotet som vår värld står inför med enorma konsekvenser för kommande generationer. Men det finns konkreta åtgärder att ta till för att skapa en bättre framtid. Det är fullt tekniskt och ekonomiskt möjligt att redan nu ta beslut om hundra procent förnybar elproduktion till 2030 – och hundra procent förnybar energi till 2050, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Ljuskonstverk från Sydney, Australien. Foto: WWF-Australia

Inför Earth Hour har WWF har gjort en undersökning som visar att 80 procent av Sveriges ungdomar oroar sig för hur klimatförändringarna kommer att påverka deras framtid. Var fjärde får ont i magen eller känner sig olycklig när de tänker på klimatförändringarna och över hälften tänker på klimatförändringarna någon gång i veckan eller oftare.

– Det är nu vi måste agera för att kommande generationer ska få en ljusare framtid. WWF Earth Hour handlar om att uppmana världens ledare att agera och dessutom visar våra undersökningar att många väljer att leva mer klimatsmart. På så sätt fyller världens största klimatmanifestation en viktig funktion i den gröna samhällsutveckling som vi alla är en del av, säger Mariann Eriksson, marknadschef på WWF.

I Sverige släcks ikonbyggnader som Stockholms stadshus, Kulturhuset, Globen, Kaknästornet, Kungliga Slottet, Dramaten och Operan. I Göteborg kommer Poseidon, Stadsteatern, Gustav Adolfs torg och Kungsportsavenyn att släckas. I Malmö släcker Turning Torso och Malmö Opera. Över 210 kommuner deltar med akustiska konserter, eldshower, klädbytardagar, fackeltåg genom nedsläckta städer, vegetarisk mat i skolorna, träd för klimatlöften på torget. Stort fokus ligger även på seminarier och workshops kring klimatfrågan och många kommuner, företag och organisationer genomför hela klimatveckor.
http://www.wwf.se/source.php?id=1470583

Globen innan släckning. Stockholm, Sverige. Foto: Richard Vincent

Globen innan släckning. Stockholm, Sverige. Foto: Richard Vincent

Bland de ikonbyggnader ute i världen som släcker för första gången under Earth Hour återfinns Den lilla sjöjungfrun i Köpenhamn och Davidstatyn i Florens. Exempel på övriga landmärken som släcks är Operahuset i Sydney, Singapores Marina Bay Sands, Tokyo Tower, Taipei 101, Fågelnästet i Peking, Porten till Indien, världens högsta byggnad Burj Khalifa, fästningen Erbil i Kurdistan, Taffelberget, Bosporenbron, Davidstatyn, Eiffeltornet, Brandenburger Tor, Big Ben, Buckingham Palace, Empire State Building och Niagarafallen.
http://www.wwf.se/source.php?id=1470925

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.