Vårfrudagen blev våffeldagen

25 MAR 2013
Skrivet av :

Idag, den 25 mars, firar vi ”våffeldagen”. Kanske tack vare ett hörfel, kanske för att ljuset kommer. Gott är det i alla fall, speciellt med vårt eget recept!

Våren kommer med ljus och blidväder, och förr blev tillgången till ägg och mjölk betydligt bättre än den varit under de långa mörka vintrarna. Ägg och mjölk ingår i vissa recept på våfflor, så det kan tänkas vara en naturlig maträtt att äta så här när ljuset återvänder.

Nuförtiden reflekterar vi sällan över dessa dagar som dedikerats speciella maträtter, händelser eller grupper av människor. Just våffeldagen har dock en kristen grund. Den 25 mars är förutom våffeldagen också Jungfru Marie bebådelsedag. Det är den dag då Maria av ängeln Gabriel fick veta att hon skulle få en son, som skulle bli Messias. Den 25 mars infaller nämligen nio månader innan Jesu födelse.

Redan 500 år efter Kristus firades denna dag som Jungfru Marie bebådelsedag. Ur kristen synvinkel infaller Marie bebådelsedag nuförtiden på närmsta söndagen kring den 25 mars. Jungfru Marie kallades förr även ”Vår Fru”, därav namnet ”Vårfrudagen”. Troligen hörde någon fel på Vårfrudagen och fick det till våffeldagen. Och visst passar det bra med våfflor just idag? Vi bjuder på ett recept på frasvåfflor, snabbt, enkelt. Njut med grädde och sylt!

Fridas Frasvåfflor

100 g smält smör
4 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Vispa ihop mjölken med torrvarorna. Det blir en ganska tjock smet. Häll därefter det smälta smöret i en smal stråle ner i smeten samtidigt som du vispar. Grädda i våffeljärn, du kan med fördel smöra laggen innan du häller på smeten. Låt våfflorna svalna på bakgaller för att de inte ska bli mjuka.

Dessa våfflor är frasigast när de är nygräddade, vill du att de ska frasa även när de legat till sig, sägs det gå att använda 10 g torrjäst istället för bakpulvret, men det har jag inte provat själv.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.