Stark jury utser vinnare av Utstickarpriset

14 MAR 2013
Skrivet av :

En stark jury ska utse vinnaren i Polarbröds Utstickarpris. När Utstickarpriset delas ut för andra gången är deras uppgift att belöna personer, som liksom de själva, demonstrerar bra ledarskap för hela världen.

Juryn för Utstickarpriset består av Måns Adler, grundare av videotjänsten Bambuser, världsmästaren och armbryterskan Heidi Andersson, Maja Frankel, Skandinavienchef för organisationen Ashoka för socialt entreprenörskap och Anders Wijkman, ordförande i Romklubben och hållbarhetsexpert. Systrarna Karin Bodin, VD för Polarbröd och Anna Borgeryd, styrelseordförande och koncernstrateg, sitter också i juryn.

– Att fortsätta arbetet i juryn för Utstickarpriset känns självklart, kombinationen av människor och området vi ska titta på ligger helt i linje med min passion och mission här i livet. Det är så centrala frågor som vi får ger pris till, säger Måns Adler.

– Jag tycker det är viktigt att vi ger tid och strålkastarljus på människor som bryter ny mark och orkar och är modiga nog att sticka ut och utmana för att de tror på en annan värld. Om jag kan bidra med perspektiv och erfarenheter gör jag det gärna! säger Maja Frankel.

Bra ledarskap är självklart viktigt inom företag såväl som i andra delar av samhället. Årets Utstickarpris kommer att tilldelas det goda ledarskapet som skapar bestående förbättringar och därigenom, i stor eller liten skala, har positiv inverkan på världen som helhet.

I en övning om företagets hållbarhetsarbete skulle medarbetare på Polarbröd rangordna de viktigaste ingredienserna för att nå företagets hållbarhetsmål. En i förväg tryckt lapp fanns med texten ”bra ledarskap”, men en medarbetare ville mer än så. Medarbetaren från bageriet i Bredbyn tog därför sin penna och skrev ”bra ledarskap för hela världen”. Just det ska årets vinnare av Utstickarpriset stå för.

Utstickarpriset är ett erkännande av modiga människor som går sin egen väg. Människor som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. Vinnaren av Utstickarpriset belönas med en guldtacka 100 gram Bolidenguld. Årets vinnare koras vid en tillställning i slutet av året.

Utstickarpriset 2012 gick till den tyska arkitekten Margrit Kennedy och den tidigare centralbankschefen Bernard Lietaer från Belgien. De belönades för sitt mod att våga sticka ut genom att ifrågasätta något så grundläggande som pengarnas funktion.

Begreppet utstickare är tätt kopplat till Polarbröds affärsverksamhet och används flitigt i Polarbröds bagerier. Utstickare är en stans som skär ut brödkakor ur degen. Utstickare lämnar ett avtryck i både degen och historien.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.