Sökes: Hjärnor som tänker i nya banor.

07 MAR 2013
Skrivet av :

Den 2:a maj i år går startskott för Top of Sweden mentorship, ett årslångt program dit man nu söker utvecklingspiloter i Norrbotten.

Top of Sweden Mentorship är ett program på toppnivå som riktar sig till hjärnor och händer som vill och kan lyfta Norrbotten.

- Världen behöver farliga tänkare, säger Alf Rehn, professor i företagsekonomi och en av föreläsarna i kunskapsprogrammet.

– Världen behöver farliga tänkare, säger Alf Rehn, professor i företagsekonomi och en av föreläsarna i kunskapsprogrammet.
FOTO: Jennifer Nemie.

”Hjärnan är bekväm. Du måste utsätta den för saker som är obekväma och tunga för att den ska utvecklas. Världen behöver farliga tänkare. Sann kreativitet är inte trevlig och gosig. Den är en kraft som förändrar och ruskar om. Den känns obehaglig och hotar allt du anser rätt och riktigt. Och det är dess styrka”.

Orden kommer från Alf Rehn, professor i företagsekonomi och en av världens 50 mest intressanta affärstänkare (www.thinkers50.com). Rehn är en av föreläsarna och ledarna i det nya kompetensutvecklingsprogrammet, som genomförs av Centek vid Luleå tekniska universitet.

Deltagarna ska lyfta Norrbotten, oavsett inom vilken sektor deras insatser tillämpas; gruvsektor, tjänstesektor, media, forskning, vårdsektor, media, rymdfärder, eller kopplas till midnattsol, fjällvandring, konst eller kommers.

Sexton blivande utvecklingspiloter per år får tillgång till var sin personliga mentor, rekryterad ur samhällets toppskikt av företagsledare, befattningshavare, konstnärliga ledare, tänkare, skapare och innovatörer. Föreläsningar kommer att ske på toppnivå och workshops är tänkt att varvas med individuell handledning.

– Programmet riktar sig till hjärnor och händer, som kan utveckla nya perspektiv för ett mer mångfacetterat Norrbotten, något som är angeläget, säger Gry Holmgren Hafskjold, VD på Centek vid Luleå tekniska universitet.

Målet med Top of Sweden Mentorship är att bygga en bredare plattform för nytänkande, bland annat genom riktade utbildningsinsatser, mentorskap och utvidgade nätverk för ökad omvärldskunskap. Med nya insikter inom entreprenörskap, innovation och samhällsansvar kommer deltagarna att stå bättre rustade inför skärpt konkurrens och ständigt pågående förändringar i arbetsliv och livsmiljö.

Älvsbyns näringslivschef Pär Jonsson hoppas på sökande från Älvsbyn.

Älvsbyns näringslivschef Pär Jonsson hoppas på sökande från Älvsbyn.

Självklart hoppas man på sökande från Älvsbyns kommun, och näringslivschef Pär Jonsson ser det som en stor möjlighet till personlig utveckling för de som blir antagna till något av de tre ett-åriga programmen.

– Det handlar om att utveckla människor, saken är sekundär och givetvis hoppas jag att de sökande ska ha vilja och engagemang med sig, säger Jonsson.

Den 2 maj 2013 är beräknat startdatum för det första av de tre ettåriga programmen. Sista ansökningsdag är 3 april. Programmet finansieras av Norrbottens läns landsting, Länsstyrelsen i Norrbottens län, LKAB och Sparbanken Nord.

För ytterligare information kontakta: Gry Holmgren Hafskjold, 070-615 11 52 och Monika Sarstad, 070-690 70 33

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.