Skottdrama i Älvsbyn

19 MAR 2013
Skrivet av :

UPPDATERAD: En beväpnad man jagades på tisdagen i centrala Älvsbyn. Ett stort polisuppbåd med dragna vapen kunde vid lunchtid gripa mannen.

20130319_skott_012

Sjukgymnasten Jocke Stoltz passerade i sin bil precis när poliserna stormade lägenheten. Med sin mobiltelefon fick han en bild på en polis med draget vapen i entrén (fotografiet högst upp). Inne i trapphuset kunde han höra en annan polisman skrika: ”Var är vapnet”.

20130319_skott_016

Vad som ligger bakom händelsen finns ännu inga bekräftade uppgifter om. Polisen arbetar efter två hypoteser; att mannen utsatts för mordförsök eller att han vådaskjutit sig själv.

Polisen larmades av fastighetsägaren sedan han  mött en blodig och beväpnad man i trappan till hyreshuset som ligger på Storgatan, precis nedanför Kyrkmalmen.

20130319_skott_010

Den blödande mannen fördes med skottskador i buken med ambulans till Sunderbyns sjukhus. Hans skador uppges inte vara livshotande. Det skottskadade mannen är känd av polisen sedan tidigare och misstänks för grovt vapenbrott.

Skottdramat framkallade ett stort polispådrag. Även sedan den blödande mannen förts till sjukhus fortsatte polisinsatsen. Bland annat spärrades trappuppgången av och en teknisk undersökning genomfördes. Vid 13:30-tiden flögs dessutom ytterligare tre poliser  in med helikopter till Älvsbyn.

Ingen fler än den skadade var på tisdagseftermiddagen gripen. Polisen kommer att hålla förhör med vittnen och med den skottskadade mannen, om det av hälsoskäl är genomförbart.

Har mannen utsatts för ett mordförsök finns självklart ytterligare en eller flera gärningsmän. Därför fortsatte spaningsarbetet på tisdagseftermiddagen.

– Troligtvis är det någon annan som tillfogat honom skadorna, säger Thomas Schäufele, vakthavande befäl vid polisens länskommunikationscentral i Norrbotten, till TT.

Ett vittne ska ha hört den skottskadade mannen banka på en dörr i trappuppgången och skrika: ”Öppna då ditt jävla as”. Enligt obekräftade uppgifter ska polisen även ha funnit blodspår i det närbelägna solariet på andra sidan gatan.

En teori är att skottlossningen föregicks av någon slags uppgörelse.

FOTO: STERLING NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.