Riksdagsbesök i Älvsbyns Näringsliv

Idag besöker riksdagsledamoten Karin Åström Älvsbyn för en rundtur i Näringslivet. Dagen inleddes på Näringslivskontoret och fortsätter med företagsbesök under hela dagen.

Karin Åström arbetar som Socialdemokratisk Riksdagsledamot i Näringsutskottet och ansvarar för partiets mineralpolitik. Idag får hon en rundtur i Älvsbyns kommuns näringsliv, guidad av kommunalrådet Helena Öhlund och Socialdemokraternas ordförande i Älvsbyn; Tomas Egemark.
– Jag arbetar mestadels med fokus på gruvnäring och samhällsbyggnad, berättar Karin Åström.

Morgonen inleddes med ett besök på näringslivskontoret, där näringslivschefen Pär Jonsson informerade om hur företagandet ser ut i bygden. De sista tio åren har kurvan pekat stadigt uppåt för nyföretagandet i Älvsbyn, och extra glädjande är att antalet nystartade företag ökat markant det senaste året.

Därefter åkte gruppen till företagshotellet Kyrkmalmens Förvaltning för att besöka Kompetensutvecklarna som arbetar med att hjälpa blivande företagare.
– Vad som är bra för nyföretagandet just i Älvsbyn, är att det är en liten ort där det är lätt att föra en dialog, både med andra företag, men även med olika myndigheter, menar Lars-Erik Hällerstrand och fortsätter:
– Jag ser det som en av framgångsfaktorerna som bidragit till ökningen i tillväxten.

De träffade också Linda Hällerstrand som representerade det sociala företaget Jobbcentralen.
– Vi jobbar för att alla människor ska få arbeta utifrån sina förmågor och utvecklas genom att de behövs, berättar Linda.
Karin Åström berättade också att socialdemokraterna ser positivt på socialt företagande.

På Kyrkmalmen hann också vi träffa Karin Åström och fråga lite extra kring Socialdemokraternas kvinnopolitik.
– Jag hoppas verkligen att jämställdheten ökar i näringslivet, idag sitter alldeles för få kvinnor i bolagsstyrelser, menar Karin Åström och fortsätter;
– Antalet kvinnor på ordförandeposter är extremt lågt, vi ligger under snittet i Europa, trots att vi i Sverige gärna kallar oss jämställda. Jag hoppas verkligen att den siffran ökar.

Från Vänster: Tomas Egemalm, Socialdemokraternas partiordförande i Älvsbyn, Karin Åström, Socialdemokratisk riksdagsledamot, Lars-Erik Hällerstrand, Kompetensutvecklarna, Helena Öhlund, Kommunalråd i Älvsbyn, och Linda Hällerstrand, Jobbcentralen.

Från vänster: Tomas Egemalm, Socialdemokraternas partiordförande i Älvsbyn, Karin Åström, Socialdemokratisk riksdagsledamot, Lars-Erik Hällerstrand, Kompetensutvecklarna, Helena Öhlund, Kommunalråd i Älvsbyn, och Linda Hällerstrand, Jobbcentralen.

Klockan ett invigs den nya partilokalen mellan Coop och ICA Supermarket där karin Åström fick träffa partifolk och vara med om att inviga den nya lokalen som nu kommit till för att finnas centralt i Älvsbyn och vara lättillgänglig för alla. 20130308_karin_01

Där fanns även elever från Framtid i Norr som intresserat försökte berätta för Karin vad de kände för framtida jobb m.m. i Älvsbyn.

20130308_karin_02

Som avslutning av dagen väntar ett besök på Allmecan service, där Annelie Johansson är en kvinnlig företagare som lyckats bra i en mansdominerad bransch.
– Jag tycker att det är extra kul att just på den internationella kvinnodagen se hur det kvinnliga företagandet ser ut i Älvsbyn, säger Karin Åström innan hon åker vidare för dagens program.

20130308_karin_04

 

Foto: Frida Sandman och Sterling Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.