Nytt vabbruarirekord i Älvsbyn

12 MAR 2013
Skrivet av :

Februari kallas också för vabbruari, den månad då svenskarna vabbar (stannar hemma för Vård Av Barn, därav vab) allra mest. Nu är utfallet klart för februari 2013 och i ett pressmeddelande visar Försäkringskassan att ersättning för cirka 663 000 dagar betalats ut vilket är ungefär 200 000 fler dagar än februari 2012.

– Vi har avsevärt förenklat för föräldrar att vabba. Vår populära vabbapp och våra mobila tjänster har underlättat och förenklat vardagen. Vi menar att fler föräldrar nu fullföljer sina ansökningar till skillnad från tidigare då många avstod för att det var krångligt säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.fk_app_002

Ärenden kan hanteras snabbare eftersom det numera inte finns ett intyg som behöver postas vilket tidigare fördröjde processen. Trots årets rekord hanterar Försäkringskassan utbetalningarna och föräldrar kommer att få sina ersättningar inom normal tid.

– Vabbrekordet beror på flera samverkande faktorer. Virusinfektioner såsom influensa och kräksjuka har slagit till i betydligt större omfattning denna vinter, säger Göran Modin, läkare på Försäkringskassan.

Älvsbyns siffror

Älvsbyn är inget undantag, även här har vabbandet slagit rekord med hela 163 personer som tillsammans tagit ut vård av barn i 478 hela dagar, motsvarande en summa på 399 375 kronor. En höjning på dryga 33 procent sedan 2012. Av dessa var 107 stycken kvinnor och 56 stycken män.

Men faktum är att vi i Älvsbyn verkar ha insjuknat redan innan, och färsk statistik visar att den ersättning som gick ut för januari månad var ännu högre.

Tillsammans vabbade då 180 älvsbybor i hela 512 dagar och ersättningssumman för januari landade på 424 782 kronor.

vabbruari_001

Försäkringskassans tips för att underlätta vabbandet:

• Ladda ner Försäkringskassans mobil-app.

• Överlåt den tillfälliga föräldrapenningen till ex farfar eller en vän som avstår från att arbeta för att vårda barnet.

• Planera vabbruari i familjen och med dem ni vill ta hjälp av.

• Vabba halva dagen och jobba den andra halvan.

• Var noga med handhygienen. Prata med barnen och förskolan om det.

• Planera vabbruaris arbete med dina kollegor och chef.

• När du väl vabbar, passa på att mysa, titta på film och läs tillsammans.

 

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.