Munskänkarnas jubileumsmiddag

10 MAR 2013
Skrivet av :

Munskänkarnas jubileumsprovning gick under namnet ”Trender och tendenser i vinvärlden” och jubileumskvällen till ära hade man slagit på stort. Gästföreläsare var ingen mindre än Håkan Larsson, en av Sveriges mest inflytelserika vinjournalister. Tillsammans med sina kollegor på tidsskriften Allt om Vin kan han komma att driva dessa trender framledes. Håkan är även känd för sitt medverkande i Tv och författare till flertalet mat- och vinböcker.

Med en stor portion humor, sitt djupa engagemang och sin breda kunskap vann Håkan deltagarnas uppmärksamhet. Också hans initiativ att önska 100 kr per deltagare till ett projekt för behövande barn i Sydafrika, i stället för eget arvode, var mycket uppskattat. Älvsbyns munskänkare bidrog med hela 7400 kronor.

De 72 deltagarna fick en rolig, intressant och välsmakande jubileumsprovning.

De 72 deltagarna fick en rolig, intressant och välsmakande jubileumsprovning.

Som seden bjuder inleddes kvällen med vinprovning. Håkan hade valt ut några prisvärda vinsorter, vilka lämpade sig väl till kvällens jubileumsmiddag som hölls ett par timmar senare uppe i restaurangen på Polar Hotell.

Jubileumsmenyn bestod av tre rätter med en entré bestående av Kalixlöjrom med finhackad rödlök, vispad creme fraiche och bröd till förrätt. Till det serverades det vita vinet Georg Breuer Terra Montosa Riesling. Därpå följde varmrätt med lättstekt reninnanlår serverat med skogssvampsragu och råstekt jordärtskocka. Till det serverades en mustig rödvinssås och mandelpotatispuré smaksatt med Västerbottensost. Ett rött vin, Domaine Saint Gayan Giondas, serverades till. Efterrätten bestod av vaniljpannacotta med ljummen hjortronmylta och en liten mördegskaka. St Stephan´s Crown Tokaji Aszu 5 Puttonys var kvällens dessertvin.

Medlemmarna fick avnjuta en god trerätters-jubileumsmiddag på Polar Hotell.

Medlemmarna fick avnjuta en god trerätters-jubileumsmiddag på Polar Hotell.

Efter förplägnaden blev det uppträdande av det lokala bandet ”The Bänders” och flertalet gäster bjöd upp till dans.

Munkskänkarnas historia

Tio år har gått sedan Munkskänkarna i Älvsbyn höll sin första sammankomst. Då med en grupp på 26 deltagande. Under jubileumsprovningen i går märktes en markant skillnad, inte minst i antalet vinprovare som uppnådde en skara av 72 deltagare, både gäster och medlemmar inräknade.

– Vi är nu 88 stycken inskrivna medlemmar, men alla hade inte möjlighet att närvara i kväll, förklarar Catharina Berggren, kassör i föreningen.

Även kunskapsnivån har ökat med åren, och flertalet medlemmar har fullgjort både grundkursen, (som bland annat handlar om vinhistoria och vinodlingens och vinproduktionens olika faser) och de olika påbyggnadskurserna.

_DSC0658

– I påbyggnadskurserna håller vi olika teman, exempelvis får vi lära oss om olika vindistrikt i olika länder, olika druvsorter och så den kanske mest populära: mat- och vin kursen, som förklarar sambandet mellan vin och mat, berättar Maria Lundberg som är föreningens kurssamordnare. Maria har själv ett brinnande intresse för vin, vilket gett henne en bred erfarenhet genom att analysera de olika viner hon smakat under åren.

För att bli en duktig provsmakare krävs en viss teknik, och det gäller att känna efter ordentligt för att associera både doft och smak till tidigare upplevelser.

– Fast det är väldigt individuellt, alla har ju inte ett starkt doftminne, förklarar Maria och fortsätter; även om man inte kan urskilja smakerna i vinet, så brukar själva matupplevelsen bli godare.

Och det där med att smaken kan bli godare går Köpmännens ordförande Birgit Nilsson i god för. Som medlem sedan starten 2003 har även Birgit samlat på sig både kunskap och erfarenhet. Här följer ett av hennes bästa tips:

– Om du ska laga en god middag som du planerar att servera vin till, bör du dricka av vinet samtidigt som du tillagar såsen, säger hon och förklarar; smaken ter sig annorlunda i förhållande till olika vinsorter, och för att hitta rätt balans är det viktigt att smaka av både sås och vin i kombination med varandra. Med hjälp av soja eller gelé smaksätter du sedan såsen till en lyckad matupplevelse.

Håkan Larsson listar sina bästa vintips.

Håkan Larsson listar sina bästa vintips.

Även kvällens föreläsare delar med sig av några grundläggande tips för en lyckad vinprovning:

Regel nummer ett:
Du kan aldrig prova bara ett vin, det måste vara minst två olika sorter, annars märker man ingen skillnad.
Regel nummer två:
Följ tre grundläggande steg: lukta, smaka och tyck, gärna i sällskap med andra.
Regel nummer tre:
Avslutningsvis tipsar Håkan att rådfråga personalen på systembolaget.
– Min erfarenhet är att de är kunniga och servicevänliga. Deras jobb är ju att hjälpa dig att få en god matupplevelse.

Fakta Munskänkarna

Munskänkarna är Sveriges ledande organisation för vinprovning och vinutbildning med över 23 000 medlemmar. Här möts alla som är intresserade och som vill lära sig mer om vin. De arrangerar vinprovningar och håller vinkurser i olika kunskapsnivåer runt om i landet. Munskänkarna finns på mer än 150 orter runt om i Sverige.

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.