Kanisfilmen redo för premiär

Filmen om Kanisbacken är klar. Norrsken, offpiståkning och häftiga trick – allt ryms i den proffsiga filmen som en grupp entusiaster samarbetat fram för att visa vilken naturresurs som finns i natursköna Älvsbyn.

Sedan mitten av januari har filmprojektet Kanis – Beneath the Northern Lights pågått. Fokus har legat på offpist-åkning och jibbing (att jibba är att göra trick på skidor). Det hela började när Marcel Köppe träffade Daniel Nordebo av en slump när de var ute. De fotade lite, och på något sätt fick Marcel höra talas om Andreas Almkvist för första gången.
– Jag träffade Andreas först i slutet av november 2012, berättar Marcel och fortsätter;
– Jag berättade för Andreas att jag ville göra en film, men kände att jag inte har tillräcklig kunskap inom rörlig bild. Därför kontaktade jag honom, och tillsammans började vi skapa!

Andreas och Marcel träffades och planerade. De ville skriva ett manus, något som inte är så vanligt när det gäller den här typen av kortfilmer.
– Oftast träffas ett gäng och filmar lite, sedan klipper man ihop det material man fått ihop, berättar Marcel och fortsätter;
– Men vi gjorde ett manus och filmade utifrån det. Andreas har varit regissör, jag har filmat tillsammans med honom, och åkarna fick instruktioner om vilka scener vi var ute efter. De har i princip fungerat som skådespelare. Sedan har Andreas redigerat ihop det hela.

Andreas Almkvist och Daniel Nordebo går igenom en av scenerna.

Andreas Almkvist och Daniel Nordebo går igenom en av scenerna.

Var för sig brinner både Marcel Köppe, Andreas Almkvist och Daniel Nordebo för Kanisbacken. De tycker alla att området är fyllt av möjligheter, men att det inte nyttjas till fullo.
– Kanisbacken syns sällan; få vet om den, och ännu färre inser vad vi har, menar Marcel Köppe och fortsätter;
– Det finns fantastiska miljöer för freeride (offpiståkning) runt både Lillkanis och Storkanis.

Andreas och Marcel var överens om att de ville visa möjligheterna för häftig freeride och jibb. De ville inte göra en reklamfilm, utan mer en skidfilm som visar hur bra området är; naturen och allt runt omkring. Helheten var viktig. De insåg båda att de behövde en person som kunde representera det hela. Väldigt snabbt kom de fram till att Daniel Nordebo passade perfekt. Han har tidigare skrivit en guide om Lillkanis och Storkanis. Det blev självklart att Daniel borde vara med, så vi snackade ihop oss mer seriöst.

Marcel och Andreas satte sig ner och spånade; hur ska filmandet se ut, vad vill vi få fram? En storyline växte fram och utifrån den stommen jobbade de vidare. De beslutade sig för att freeride-delen skulle utmärka sig med mängder av snö. Älvsbysonen Daniel Nordebo representerar offpiståkningen i filmen. Den delen filmades under tre dagar i mitten av januari, och inspelningarna hann precis avslutas innan Daniel flyttade till Schweiz. En dag i februari filmades jibbingdelen med några av de bästa jibbarna bl.a. Jonas Ruthberg (tvåa Swedish Slopestyle Tour, och juniormästerskap) från Piteå.

Marcel Köppe har stått för fotot, filmningen har han och Andreas delat på. Han berättar att samarbetet har funkat klockrent, och att materialet till filmen är digert, faktiskt så pass stort att det skulle kunna bli en film till. Marcels specialisering på foto har resulterat i häftiga timelapse-effekter.

Marcel har stått för film och foto i filmprojektet "Kanis - beneath the Northern lights". FOTO:  Andreas Almkvist

Marcel har stått för foto och en del av filmningen i projektet Kanis – beneath the Northern lights. FOTO: Andreas Almkvist

Ingen har bekostat arbetet med filmningen, killarna har vigt sin fritid och utan uppdragsgivare jobbat helt ideellt med projektet. De har dock fått sponsring för inköp av vissa saker som behövts för filmandet.

Enligt Andreas och Marcel som båda ansvarar för filmprojektet är premiärvisningen planerad till slutet av mars. Så klart ska platsen för den visningen vara Kanisbacken. Utomhus!

– Vi vill uppmärksamma Kanisdagen den 30 mars lite extra, och självklart är det utomhus vi vill vara, Kanis är ju ett jättefint friluftsområde, menar Marcel.

Filmen ligger redan nu uppe på Vimeo, för att kunna delta i filmtävlingen på freeride.se. Tävlingen består av tre delkval. Slutresultatet av filmningen visade att jibbingdelen blev större än förväntat, varför de valde att ställa upp i den genren. De två bidrag som fått flest röster går vidare till nästa delmoment. Redan efter knappt ett dygn låg filmen om Kanis på andra plats. Mycket kan dock hända, då röstningen pågår månaden ut. På frågan om filmen förväntas ge möjligheter för framtiden, svarar Marcel att
– Jo, vi har ett kommande projekt på gång, men inget är spikat.

Kanis-Beneath the northern lights av Andreas Almkvist på Vimeo.

 

FOTO: Marcel Köppe och Andreas Almkvist

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.