Internationella kvinnodagen

08 MAR 2013
Skrivet av :

Idag är det dags för den Internationella kvinnodagen. Den inträffar över hela världen den 8 mars varje år och uppkom för att uppmärksamma kvinnors situation och ojämställdhet.

Redan 1909 ägde den första internationella kvinnodagen rum på Clara Zetkins initiativ. Hon menade att man en och samma dag varje år i varje land skulle fira en kvinnodag för att stärka kampen för socialism, där kvinnlig rösträtt var en viktig fråga.

År 1978 blev 8 mars bestämd som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. Tack vare FN:s stöd i frågan övergick den internationella kvinnodagen från en socialistisk kampdag till en politiskt obunden högtidsdag.

Hur man firar denna dag varierar väldigt mycket. Somliga firar kvinnor med blommor på liknande sätt som under mors dag eller alla hjärtans dag. För andra är det viktigast att fortsatt uppmärksamma den ojämställdhet som i många avseenden fortfarande råder.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.